Het eerste waar ik aan dacht bij boerenkool is; stamppot. Met spekjes en rookworst. En een kuiltje om de jus in te doen.
Dat boerenkool veel meer is dan stamppotgroente – ik heb er echt nog nooit wat anders mee gedaan! – kwam dan ook niet direct in me op. Maar aangezien bij ons thuis de meiden niet heel graag boerenkool eten, en het toch echt een wintergroente is die vanaf nu weer volop verkrijgbaar is, wilde ik eens een ander gerecht maken met boerenkool.
Boerenkool is namelijk een hele gezonde groente. Boerenkool is familie van spruiten, kolen, broccoli en bloemkool.
Boerenkool:
- Bevat vitamine A, B, C, E en K
- Zit boordevol vezels, die zorgen voor langdurige verzadiging
- Bevat anti-oxidanten, calcium en ijzer
Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar gezonde recepten met boerenkool. Mijn favorieten deel ik heel graag met jullie:
Recept Boerenkool Quinoa koekjes:
- 1 blik van 400 gram kikkererwten
- 120 gram quinoa
- 100 gram gesneden boerenkool
- 1 el olijfolie
- 1 ei
- 1 tl kerrie
- 100 gram speltbloem
Was de kikkererwten
Kook de quinoa gaar volgens aanwijzing op verpakking
Prak de kikkererwten grof met een vork en voeg de quinoa toe. Roer goed door en schep de boerenkool erbij. Voeg vervolgens achtereenvolgens het ei, de kerrie en de speltbloem toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Kneed alles even goed door en zet het kikkererwten/quinoa-mengsel minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.
Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Schenk wat olijfolie in de pan. Vorm twintig koekjes van het kikkererwten/quinoa-deeg. Bak ze in ongeveer 6 minuten aan beide kanten goudbruin.
Serveer met een lekkere salade en een stukje vis of kip en smullen maar!
(foto: Pinterest)
Recept Boerenkool frittata
- 100 gram gesneden boerenkool
- 1 el olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook
- 6 -8 grote eieren
- 2-3 el lactosevrije melk
- 1 el water
- zout en peper
Fruit de ui in een (diepe) pan met wat olijfolie en voeg de knoflook en boerenkool toe. Voeg een eetlepel water toe. Schep goed om en laat de boerenkool wat slinken. Meng in een schaal de eieren en melk en voeg wat peper en eventueel zout toe. Voeg het eiermengsel toe aan de pan en bak de frittata in ongeveer 15-20 minuten – op zacht vuur. Draai halverwege om (gebruik een deksel en wacht in elk geval tot je zeker weet dat het ei gestold is.
(foto: Cafe Johnsonia)
Volg Mind Your Feed op twitter | facebook
3 reacties
Pingback: Dubbele boerenkool special | recept van Mind your Feed |
That’s a knowing answer to a difficult question
Pingback: Dubbele boerenkool special | recept van Mind your Feed - LikeFood