Amuse vitello tonato op een grote schaal

6

It’s the most wonderful time of the year….! Ik ga me niet meer inhouden… Vandaag barst het kerstgeweld op de blog hier los! Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen, heb ik mij voor het kerstmenu van dit jaar laten inspireren door mijn tripjes aan Italië van eerder dit jaar. En ik ben nu eenmaal gek op de Italiaanse keuken, daar wilde ik dit jaar echt iets mee doen. Uiteraard wel een beetje op mijn eigen manier en ik trap alvast af met deze amuse vitello tonato op een grote schaal. De komende weken deel ik nog veel meer kerstrecepten met je, allemaal met een kleine Italiaanse touch

amuse vitello tonato

Het mag met Kerst allemaal wel wat uitgebreider, dus dit jaar weer inspiratie voor een amuse, een voorgerecht, een hoofdgerecht, verschillende bijgerechten én een nagerecht. En op de Italiaanse toer dit jaar…. het kon ook bijna niet anders… Eind november zat ik nog een paar dagen in Zuid Tirol en ineens viel alles op zijn plek. Ik had wekenlang nagedacht over het MYF kerstmenu en ik kwam er steeds maar niet helemaal uit. En toen ik op de terugweg in het vliegtuig zat, werd het me ineens helemaal duidelijk.

amuse vitello tonato

Ik had al wel wat losse ideeën voor het menu van dit jaar, maar het kwam nog niet helemaal samen zeg maar…. Een paar dagen Italië zo vlak voor de feestmaand hebben mij dus goed gedaan, want zo vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. De Italiaanse keuken staat bekend om zijn klassiekers en vitello tonato is er daar een van. Het is een gerecht met kalfsvlees en tonijn, dat vaak als voorgerecht of bij de lunch wordt gegeten. Maar wat mij betreft is dit ook een leuke starter van een kerstmenu!

amuse vitello tonato

Zeker door het gerecht op grote schaal of op een plank  te presenteren, dan staat het ook gelijk nog hartstikke leuk! Zo ben ik in Italië ook al heel wat etentjes begonnen. De amuses staan gewoon op tafel op grote schalen of op houten snijplanken, en iedereen pakt er wat van. Kleine bordjes of glaasjes erbij en zo neem je wat je lekker vindt. Grote planken vol met prachtige hamsoorten, de beste kazen, en dus ook vitello tonato. Share the happiness, share the love, share the food… Mij maak je hier heel blij mee!

amuse vitello tonato

We gaan voor een goedgevuld kerstmenu dit jaar, in de komende weken zul je alle recepten van mij krijgen. En ik ga je vandaag al wel vertellen wat je kunt verwachten, want ik kan me voorstellen dat je nu wel nieuwsgierig bent! Zoals elk jaar werk ik ook dit jaar weer zoveel mogelijk met pure ingrediënten. Met producten die bovendien makkelijk verkrijgbaar zijn, want ik wil geen stress rondom Kerst. Wat mij betreft draait het zeker om lekker eten, maar laten we niet te moeilijk doen! Gezelligheid, samenzijn met de liefste mensen, genieten van de magic, dat is waar het wat mij betreft om draait…

Kerstmenu 2016

***

Amuse vitello tonato op een grote schaal

***

Gnocchi van courgette, met salieboter en Parmezaan

***

Italiaans gevuld gehaktbrood in pancetta

Bloemkoolpuree met truffelolie en oregano

Geroosterde paarse spruiten en pompoen

***

Semifreddo van yoghurt met bosvruchten

Oh, ik heb er al helemaal zin in…. Zoals je ziet, een dikke Italiaanse touch aan dit menu! Ik ga de komende weken alle recepten met je delen…. En stiekem komt er nog veel meer lekkers online… Waar ik je uiteraard nog wat menusuggesties bij geef. Ben je er klaar voor? Whoehoee, let it snow en laat Kerst maar komen!

amuse vitello tonato

Amuse vitello tonato

Voor 4 personen:

  • 8 plakjes kalfsfricandeau
  • 150 gr tonijn (MSC, uit blik, uitgelekt)
  • 2 flinke el roomkaas naturel
  • 2 el (truffel) mayonaise
  • 1 el Dijon mosterd
  • 3 el sinaasappelsap
  • 20 kappertjes
  • 10 zwarte olijven, zonder pit
  • 3 kleine augurken
  • 5 takjes verse bieslook
  • peper
  • zout
  • 10 kleine tomaatjes
  • rucola voor garnering
  • olijfolie

Nodig;

hoge mengbeker, staafmixer, bakblik, bakpapier, grote schaal of houten serveerplank

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier. Leg de kleine tomaatjes op het bakpapier, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en schuif voor 10 minuten de voorverwarmde oven in.

Gebruik 50 gram tonijn uit blik voor het maken van de tonijnmayonaise. Doe de tonijn samen met de roomkaas, (truffel)mayonaise, mosterd, sinaasappelsap en 5 a 6 kappertjes in een hoge mengbeker. Voeg peper en zout naar smaak toe. Gebruik de staafmixer om hier een gladde mayonaise van te maken.

Snij de olijven en augurken in dunne plakjes. Meng de rest van de tonijn met de olijven, augurken en de overgebleven kappertjes. Meng door elkaar en knip hier wat bieslook over.

Leg wat rucola op een grote schaal of houten serveerplank. Leg hier de plakjes kalfsfricandeau in mooie plukjes op.

Schep de tonijn met kappertjes, augurk en olijven over heen. Bestrooi eventueel met wat peper en zout. Besprenkel met wat tonijnmayonaise en leg de gepofte tomaatjes bovenop. Knip nog wat bieslook boven de schaal ter garnering.

Serveer met extra bordjes, kleine glaasjes of schaaltjes en natuurlijk vorkjes. Ik zette ook nog wat grissini (Italiaanse soepstengels, maar dan dunner) op tafel, zodat je de extra tonijnmayonaise nog kunt dippen. Enjoy!

Meer kerstrecepten vind je hier!

amuse vitello tonato

Dit kun je al voorbereiden:

  • De tonijnmayonaise kun je al helemaal van tevoren klaar maken. Bewaar afgedekt in de koelkast, dit kun je al een dag vooraf klaar zetten.
  • De tonijn kun je al mengen met de kappertjes, olijven en augurk. Doe dit ongeveer een halve dag van tevoren. Bewaar apart van de kalfsfricandeau en schep pas op het laatst over het vlees.

kerstrecepten

Ga je aan de slag met dit recept voor amuse vitello tonato op een grote schaal? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

6 reacties

  1. Wat een smakelijk begin. Krijg er nu al zin in.
    Ik ben een voorstander van lekker maar uitvoerbaar 🙂 dus ik ben alvast enthousiast!!

  2. Mmm dit ziet er heerlijk uit en is tevens haalbaar om na te maken, geen moeilijke technieken of zeldzame ingrediënten! De presentatie zo op een grote schaal is een goed idee, heel leuk om er gezamenlijk van te eten. Ik kende dit gerecht wel al, maar nu ik het zo zie en lees, is dit ineens een hele goede optie voor ons eigen kerstmenu!

  3. Heerlijk recept en super leuk idee om dit op een grote schaal te serveren! Deze vitello tonnato heb ik voor ons kerstdiner gemaakt en het was een groot succes! In dezelfde stijl had ik er nog een zalm cocktail bij gemaakt (ook op een grote schaal de zalm in het midden, ananas en sla er langs en saus er apart bij) en dit was samen het voorgerecht. Iedereen vond het heerlijk, ik ga dit zeker nog vaker maken!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.