Chili sin carne met quinoa en walnoten

1

Er staat al een góddelijk recept voor chili con carne online. Echt te lekker, ik blijf deze versie maken. En iedereen die mij vraagt hoe je dit Mexicaanse gerecht klaar maakt, verwijs ik naar mijn blog. Ik ben er heel enthousiast over. Maar… ik wilde eens een keer voor vega gaan. Want eigenlijk vind ik dat ik dat ik nog steeds te vaak en te makkelijk vlees toe voeg. Een gewoonte denk ik… In deze chili sin carne – zonder gehakt dus – miste ik het in elk geval niet. En de walnoten zorgen voor een heerlijke bite!

chili sin carne

Een nieuwe uitdaging in de keuken dus. Experimenteren met vegetarische gerechten. Als ik er over nadenk dan hoeft er voor mij ook niet altijd vlees in de avondmaaltijd te zitten. Overdag, voor ontbijt en lunch, heb ik daar ook nooit echt een probleem mee. Maar ’s avonds eten we eigenlijk bijna altijd wel een stukje vlees….

Nou ben ik vaker aan de slag gegaan met gerechten sin carne, maar uiteindelijk val ik elke keer weer terug in het oude patroon. Niet in de laatste plaats omdat ik hier een carnivoor in huis heb wonen, die vindt dat hij niet voor niets snijtanden heeft gekregen. En aangezien het in mijn aard zit om iedereen aan tafel tevreden te houden….

chili sin carne

Een chili zonder vlees dus vandaag. En ik heb het ook echt niet gemist! Wel voegde ik wat walnoten toe voor een extra bite. Je kunt dit recept ook met rijst klaar maken, of eventueel met aardappels. Deden we vroeger volgens mij, chili met aardappelpuree. Ik vraag me af of ze daar in Mexico wel eens van hebben gehoord…

chili sin carne

Chili sin carne met quinoa en walnoten

Voor 4 personen

  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 el soja saus
  • 1/2 el honing
  • 1 blikje zwarte bonen
  • 1 blikje mais
  • 3 a 4 takjes verse peterselie (of koriander)
  • 1 avocado
  • 3 handjes walnoten, ongebrand en ongezouten
  • 1/2 limoen
  • 250 gr quinoa
  • olie om in te bakken

Voor de kruidenmix: 

  • 2 tl chilipoeder
  • 1 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • 2 tl komijn
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl zwarte peper

Nodig:

hapjespan, vergiet, pan om de quinoa in te koken

Bereiden:

Schil en snipper de ui. Maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes. Snij de peper in kwarten, verwijder de zaadjes en snij dan fijn. Haal de schil van de knoflook.

Verwarm wat olie in de hapjespan. Fruit de ui hierin aan. Voeg dan de  chilipoeder, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, basilicum, komijn, oregano, kaneel en nootmuskaat toe en bak kort mee.

Doe de rode peper en de paprika in de pan en pers de knoflook erbij uit. Laat ongeveer 3 minuten meebakken.

Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en schenk de soja saus en honing erbij. Breng aan de kook. Vul het blikje van de tomatenpuree met water en doe dit ook in de pan. Laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen.

Spoel de zwarte bonen en mais even onder de kraan af in een vergiet. Zet apart.

Breng water aan de kook voor de quinoa en maak deze volgens de aanwijzing op de verpakking klaar.

Snij de avocado in kwarten en daarna in fijne reepjes. Pluk de blaadjes peterselie van de takjes. Hak de walnoten grof.

Voeg de zwarte bonen, mais en walnoten toe aan de pan met chili en laat nog even mee verwarmen.

Verdeel de quinoa over de borden en schep hier de chili sin carne bij. Maak de maaltijd af met verse peterselie en de schijfjes avocado. Pers wat limoensap over het gerecht en geniet!

chili sin carne

Ga jij aan de slag met dit recept voor chili sin carne met quinoa en walnoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

Laat een bericht achter