Groentelasagne met zwarte bonen en Gruyère

5

Als iets bij mij in de smaak valt, dan blijf ik het maken. Dat gaat meestal in fases, en momenteel zit ik helemaal in de lasagne fase. Zeker nu de dagen korter worden, kan ik zo’n zin hebben in verwarmend eten. Voor mij staan ovengerechten voorzien van veel groenten en natuurlijk lekker veel kaas voor comfortfood! Vandaag deel ik het recept voor een groentelasagne met zwarte bonen en smaakvolle gruyèrekaas met je. Dit wil je deze herfst echt op tafel zetten!

groentelasagne met zwarte bonen

Stiekem kon ik niet wachten op de herfst. Ik ben al helemaal toe aan ovenschotels, stoofpotten en stevige soepen. En aan lasagnes dus. Ik vind het leuk om klassieke gerechten een twist te geven, en laat dan ook vaak de lasagnebladeren weg uit de lasagne. Groenten zoals zoete aardappel en courgette kunnen namelijk die rol prima overnemen. Zo zet je makkelijk lekker veel veggies op tafel.

groentelasagne met zwarte bonen

Maar de echte twist in deze groentelasagne met zwarte bonen komt van de kaas. Normaal gesproken kies ik al snel voor mozzarella on top, want dat smelt zo lekker. Maar dit kaasje geeft natuurlijk niet heel veel smaak af… Hoe anders is het als je kiest voor een fruitige en pittige Gruyère? Deze Zwitserse kaas is ook heel erg geschikt om een lasagne mee af te maken, smelt prachtig, en geeft zoveel smaak aan het gerecht!

Onlangs werd ik door Emmi KALTBACH uitgenodigd voor een kookworkshop met hun prachtige, en lekkere Zwitserse kazen. Ik ben dol op kaas, en heb dan ook volop geproefd! De Emmi Kaltbach Le Gruyère AOP rijpt 12 maanden in een zandstenen grot in het Zwitserse kanton Luzern. Door de optimale luchtvochtigheid en temperatuur in de grot, en natuurlijk door de liefde van de kaasmakers voor hun mooie product, krijgt de Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP een unieke smaak.

groentelasagne met zwarte bonen

Natuurlijk ging ik tijdens de workshop ook zelf aan de slag met de Zwitserse kaas. En omdat ik zo in mijn lasagne fase zit, moest ik eens proberen of ik met Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP ook zo’n heerlijke kaaskorst kon maken… Nou, spoiler; dat is gelukt! En niet alleen dat, deze groentelasagne met zwarte bonen krijgt er ook een heerlijke pittige twist van. Comfortfood ten top!

groentelasagne met zwarte bonen

Groentelasagne met zwarte bonen en Gruyère

Voor 4 personen:

  • 3 zoete aardappels
  • 2 courgettes
  • 200 gr spinazie
  • 200 gr Emmi Kaltbach gruyère AOP
  • 1 pot zwarte bonen (400 gr)
  •  2 Uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gr tomatenblokjes (in blik)
  •  1 blikje tomatenpuree
  • 1 el oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 1 laurierblad
  • olie om te bakken
  • boter om in te vetten

Nodig;

scherp mes, ovenschaal 20×30 cm, steelpan, koekenpan, vergiet, kaasrasp

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje boter.

Schil en snipper de ui en maak 2 teentjes knoflook schoon. Verwarm wat olie in de steelpan en fruit hierin de ui. Pers de knoflook hierbij uit en bak even mee.

Doe dan de tomatenblokjes samen met de tomatenpuree, de oregano, tijm, nootmuskaat en een laurierblad in de steelpan en laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg daarna naar smaak peper en zout toe.

Schil de zoete aardappels en gebruik een scherp mes om de aardappels in dunne plakken van zo’n 3 mm te snijden. Was de courgette en snij deze ook in dunne plakken.

Maak nu ook de andere teentjes knoflook schoon. Verwarm wat olie in de koekenpan en bak hierin eerst op laag vuur de knoflook even aan. Voeg dan de spinazie toe en laat iets slinken.

Giet de zwarte bonen af, doe ze in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Voeg toe aan de spinazie en schep even goed door.

Nu is het tijd om de groentelasagne te gaan opbouwen. Leg eerst onderin de schaal een laag van zoete aardappel. Schep hier wat van de tomatensaus op en dan een laag van de spinazie met zwarte bonen. Leg daar een laag courgetteplakken op.

Rasp ongeveer 100 gram KALTBACH Le Gruyère AOP en bestrooi hier de courgetteplakken mee. Herhaal deze lagen tot de ingrediënten op zijn en de ovenschaal vol. Eindig met een laag van de gruyère en schuif de groentelasagne dan voor 25-30 minuten de oven in. Enjoy!

groentelasagne met zwarte bonen

Ga jij aan de slag met dit recept voor groentelasagne met zwarte bonen en gruyère? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Deze blogpost betreft een samenwerking met Emmi KALTBACH. Lees hier mijn disclaimer.

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

5 reacties

  1. Lijkt me heerlijk!
    Is deze kaas ook bij de gewone supermarkt (AH bijv.) te koop? Is er een alternatief als ik deze kaas niet kan vinden?

  2. Heb het gerecht gemaakt en het was heerlijk!!! Gaat in mijn favorietenlijstje ;-)! Ik heb een blok pittige gruyère bij AH gebruikt voor dit gerecht, was toevallig in de reclame deze week.

  3. Hoi hoi
    Gisteren samen met mijn dochter de lasagne gemaakt voor haar en mijn man, voor twee personen dus, wat denk je………….schaal zo goed als leeg

    Ben erg blij met jouw recepten, wekelijks komt er iets van jou op tafel, dank je wel voor al deze heerlijke inspiratie. Fijne dag ☺️

Laat een bericht achter