Oosterse hutspot met knoflook en pittige ui

2

Vandaag eens een oer-Hollands recept met een twist. Ik maak dus eigenlijk nooit hutspot op de gewone manier klaar, maar altijd deze eigen variant. Zo vind ik peen en uien stamppot, zoals wij hier zeggenveel lekkerder! Als je denkt dat ik hier thuis op drukke doordeweekse dagen elke keer een nieuwe verrassing op tafel tover, dan heb je het mis hoor. Ik ben dol op experimenteren en nieuwe recepten uitwerken. Maar een keer in de zoveel tijd komt er gewoon een Oosterse hutspot op tafel. Lekker met pittig gekruide uitjes en spekreepjes.

oosterse hutspot

Ik denk dat mijn weekmenu voor ongeveer de helft bestaat uit nieuwe recepten, en voor de andere helft uit klassiekers. Goedgekeurde gerechten die dan regelmatig terug blijven komen. Nu in de wintermaanden zijn dat veel stamppotten. Maar ook pasta’s en rijst-maaltijden zijn van die terugkerende items op het menu. Lekker makkelijk, niet na hoeven te denken. En meestal zijn veel ingrediënten al standaard in huis. Zo heb ik altijd wel aardappels en winterpeen in huis in deze koude weken, dus een Oosterse hutspot is dan zo gemaakt.

oosterse hutspot

Het voordeel van die steeds terugkerende maaltijden op het menu is dat ik zeker weet dat mijn meiden ook gewoon mee eten. Dat doen ze op andere dagen ook wel hoor, maar als het gerecht al enigszins bekend is, dan gaat dat toch nét even makkelijker. We slaan zeg maar die hele fase van wat is dat, dat lust ik niet, ik wil niet proeven, jawel je moet proeven, hoeveel hapjes moet ik dan, nee ik lust het toch niet/oh eigenlijk best wel lekker in elk geval over. En dat is soms ook wel heel erg fijn.

En ja, als je ook Linda al een tijdje volgt, dan heb je dit recept voor hutspot misschien wel eens voorbij zien komen. Waaruit dus maar blijkt dat dit een blijvertje is….

oosterse hutspot

Oosterse hutspot met pittige ui

Voor 4 personen:

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • 800 gr winterpeen
  • 3 grote uien
  • 250 gr spekblokjes
  • 50 ml (amandel) melk
  • 1 flinke klont roomboter
  • 1/2 rode peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el ketjap
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl cayennepeper
  • snuf peper

Nodig; grote pan, pureestamper, wokpan of hapjespan

Bereiden: Schil de aardappels en snij in stukken. Rasp de winterpeen en snij in dikke plakken. Doe de aardappels en winterpeen in een grote pan, voeg een ruime laag water toe en doe de laurierblaadjes in de pan. Zet op het vuur en kook de groenten in ongeveer 15 minuten gaar.

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij fijn! Zet de wokpan of hapjespan op het vuur en doe hier de spekblokjes in, voeg verder geen olie of boter toe om te bakken. Bak ze krokant en schep dan uit de pan.

Fruit in het vet van de spekblokjes de uien glazig. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de rode peper toe. Schenk nu de ketjap bij de uien en strooi de komijn, nootmuskaat, cayennepeper en een snuf zwarte peper erbij. Roer goed door.

Giet de aardappels en winterpeen af, verwijder de laurierblaadjes en stamp tot een puree. Schenk 50 ml melk bij de puree en voeg een klont roomboter toe, roer goed door. Schep de pittige ui en spekblokjes door de puree en snij eventueel nog een stuk rookworst bij deze Oosterse hutspot.

oosterse hutspot

Ga je aan de slag met dit recept voor Oosterse hutspot met knoflook en pittige ui? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

  1. Leuk om dit recept te lezen. Zeker al 30 jaar maak ik een dergelijke stamppot. Met ketjap en met kerrie. Deze lijkt me nog iets lekkerder vanwege de komijn. Ik doe er dan een gehaktbal bij die ik met o.a. ketjap en Indische kruiden kruid.

Laat een bericht achter