Tomatensoep met witte bonen en prei

0

Koude gure herfstdagen vragen om verwarmend comfort food. Dat je zeg maar met tintelende handen binnenkomt en dan spontaan de frisheid vergeet als je achter een goede kom soep zit… Ook ovenschotels en quiches zijn wat mij betreft perfect voor deze tijd van het jaar, maar een grote pan soep maken is zo makkelijk! En snel. En je hebt gelijk voor meerdere dagen een maaltijd. Ideaal dus. Tomatensoep is hier favoriet bij mijn oudste, die zet ik dan ook regelmatig op tafel. Deze keer een tomatensoep met witte bonen, prei en gehaktballetjes, goed gevuld!

tomatensoep met witte bonen

Gisteren vierden we de verjaardag van Senna. Mijn kleine grote meid die al 7 jaar is geworden. Ik weet heel goed waar de tijd is gebleven, maar wat is het hard gegaan. Dat kleine hummeltje is nu ineens een grote dame! Hartstikke wijs al! En vooral een ontzettende lieverd! Een heerlijk kind en ik ben zo trots op haar!

tomatensoep met witte bonen

Ik vind het heerlijk als verjaardagen niet al te georganiseerd zijn. Ik zeg altijd dat de visite vanaf een bepaalde tijd welkom is en daarna zien ze maar hoe lang ze blijven plakken…. Een grote pan soep staat klaar voor als er mensen willen blijven eten, broodje in de oven, waarom moeilijk doen? Tomatensoep is altijd goed en voor de extra vulling voegde ik deze keer prei en tomaten toe!

tomatensoep met witte bonen

Als ik soep maak, maak ik trouwens altijd een flinke pan klaar. Niks zo handig als over houden en een portie in de vriezer kunnen doen… Zo heb ik op drukke dagen altijd een snelle maaltijd achter de hand, stokbroodje erbij en niks meer aan doen!

tomatensoep met witte bonen

Tomatensoep met witte bonen en prei

Voor een flinke pan soep:

  • 1 kg smaakvolle tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 kleine aardappel
  • 2 preien
  • 250 gr witte bonen (uit pot)
  • 250 gr rundergehaktballetjes
  • 1 liter water
  • 1/2 bouillonblokje
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1/2 el gedroogde tijm
  • 1/2 el gedroogde rozemarijn
  • peper
  • zout
  • verse peterselie
  • olie om te bakken

Nodig; grote soeppan, staafmixer, vergiet

Bereiden: Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en rasp deze, snij daarna in plakjes van ongeveer 1/2 cm. Schil de aardappel en snij in blokjes.

Snij de tomaten doormidden en daarna in kwarten. Verwijder eventuele harde stukjes.

Verwarm wat olie in de grote soeppan en fruit hier de ui in aan. Voeg de wortel, aardappel, tomaten en knoflook toe en bak even kort mee. Doe ook de tomatenpuree bij de groenten en voeg 1 liter water en een half bouillonblokje toe.

Breng aan de kook en laat de wortel en aardappel gaar worden. Draai het vuur uit en gebruik de staafmixer om er een gladde tomatensoep van te maken.

Snij ondertussen de prei fijn en spoel deze af in een vergiet. Giet ook de witte bonen af en spoel even na.

Zet het vuur weer aan en voeg de rundergehaktballetjes, prei en witte bonen toe aan de tomatensoep. Laat de soep nu nog ongeveer 15 minuten heel zachtjes koken.

Breng de tomatensoep met witte bonen en prei op smaak met de oregano, tijm, rozemarijn, peper en zout. Maak af met verse peterselie. Serveer de soep met brood.

tomatensoep met witte bonen

Ga jij aan de slag met dit recept voor tomatensoep met witte bonen en prei? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter