Zoete aardappelpizza met groene pesto en mozzarella

18

Yes, het weekend staat voor de deur! En ik had wel weer eens zin in een zelfgemaakte pizza. Er staan inmiddels al heel wat pizza variaties op mijn blog, maar ik blijf experimenteren in de keuken. Vind ik leuk. Deze keer bedacht ik dat de pizza wel weer wat extra groenten mocht hebben. Uiteindelijk gaat er wat mij betreft niets boven een crispy Italiaanse pizzabodem, maar veggies toevoegen is nooit verkeerd… Deze zoete aardappelpizza met groene pesto en mozzarella is dan zeker een goed idee!

zoete aardappelpizza

Ik denk dat wij wel eens per week – nou laat het eens in de 2 weken zijn – pizza eten. De ene keer zelfgemaakt, de andere keer afgehaald bij de pizzeria hier om de hoek. Of we schuiven gewoon daar aan tafel, ook wel zo lekker makkelijk. Eerlijk is eerlijk, Simon is de pizzabakker hier in huis. Hij zet maar wat graag al vroeg op de dag het deeg klaar zodat dat heerlijk luchtig kan worden.

zoete aardappelpizza

Maar dat is dus wel een gewone pizza. Gemaakt van bloem, water en olie. Hij bakt ze als de beste hoor, maar soms wil ik wat anders. Een pizza met extra groenten bijvoorbeeld. En dan niet on top, maar door het deeg heen. Op deze manier is het helemaal niet lastig om extra groenten toe te voegen aan een gerecht. En zo krijg je makkelijk je aanbevolen portie groen binnen!

zoete aardappelpizza

Zoete aardappelpizza met groene pesto en mozzarella

Voor 1 plaatpizza of 2 pizzabodems:

  • 500 gr zoete aardappel (geschild)
  • 2 eieren
  • 100 gr havermeel
  • 2 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • peper
  • zout

Voor de topping:

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 el groene pesto (zelfgemaakt)
  • 1 kleine rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 4 el Parmezaanse kaas
  • 2 handjes rucola
  • verse basilicum, paar blaadjes

Nodig;

pan, vergiet, mengkom, pureestamper, rooster van de oven, bakpapier

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het rooster er alvast uit en bekleed met bakpapier.

Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken. Doe in de pan, voeg water toe, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de zoete aardappel in 8-10 minuten gaar. Giet dan af en laat even uitdampen in een vergiet.

Doe de zoete aardappel in de mengkom en voeg het havermeel toe. Je kunt ook havermout zelf tot meel malen met een koffiemolentje of blender. Tik de eieren boven de kom en voeg de oregano, tijm, wat peper en zout toe. Gebruik een vork om alle ingrediënten voor de zoete aardappelpizza goed te mengen.

Schep dan het deeg op het bakpapier en gebruik de bolle kant van een lepel om het goed uit te spreiden. Zorg dat de pizzabodem overal ongeveer 3 – 5 mm dik is.

Schuif de bodem voor de zoete aardappelpizza voor 30 minuten in de warme oven.

Schil de ui en snij deze in hele fijne ringen. Breek de mozzarella in stukjes.

Haal de zoete aardappelpizza uit de oven, laat de oven aan staan. Besmeer de bodem met wat tomatenpuree. Smeer goed uit met een mes.

Gebruik een lepel om hier en daar wat drupjes groene pesto op de pizza te leggen en spreid de uienringen uit.

Leg de stukjes mozzarella ook op de pizza en schuif dan de zoete aardappelpizza nog 5 minuten de oven in.

Maak daarna af met de rucola, verse basilicum en wat Parmezaanse kaas. Enjoy!

zoete aardappelpizza

Ga jij aan de slag met dit recept voor zoete aardappelpizza met groene pesto en mozzarella? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

18 reacties

  1. Topreceptje!
    Dankjewel voor de leuke inspiratie!
    Is dit recept voldoende voor vier of twee eters?
    Alvast bedankt, groetjes
    Annemiek.

  2. Hoi Reny,
    Dat ziet er erg lekker uit! Ben al een hele tijd fan van jouw recepten 🙂
    Omdat zoete aardappel best wel wat punten (weight watchers) bevat zou ik de helft willen vervangen. Zou dit bijvoorbeeld door gekookte worteltjes (ook zoet) kunnen?
    Groetjes,
    Kim

  3. Ziet er lekker en makkelijk uit. Zeker als je glutenvrij ( glutenvrije havermout) eet.
    Waar ik wel benieuwd naar ben is of de bodem knapperig wordt.

    Wil hem zeker proberen.
    Gr.karin

  4. Erg goed! Fijn om weer een alternatief pizza recept te ontdekken 🙂 Wat ons betreft kan ‘ie wel een beetje meer ‘pit’ gebruiken. Wat parmezaanse kaas door het ‘deeg’ is lekker en ruim peper. Eventueel nog wat chilivlokken oid? Twee eieren wat veel, een vrij natte massa. Misschien kleine eitjes gebruiken of anders één grote. Hoe dan ook: we hebben genoten!

  5. Dit werkt natuurlijk niet. Zoete aardappel is zo gaar, dis ik zou zeggen: rauw met havervlokken in de blender.
    Verder hierboven met weightwatchers opmerking: de zoete aardappel is een groente, en geeft langzaam zijn energie af. Als je dit niet wilt eten in je dieet, dan vraag ik mij af of je het wel begrijpt.

    • Mind Your Feed op

      Dat kan allebei! Havermout maal je eenvoudig tot meel in een blender of koffiemolentje. Maar je kunt ook gewoon tarwe- of speltmeel gebruiken.

  6. Hmmm ben benieuwd. We gaan hem vanavond proberen.

    Wel een opmerking…waarom de oven al op voorverwarmen zetten als de zoete aardappel nog geschild en gekookt moet worden.

    Voorverwarmen duurt gemiddeld tussen de 5 en 8 minuten. Dan staat de oven dus lang voor niets op een hoog Wattage te verwarmen. Ik zie dit trouwens op heel veel websites. Kan veel energie en dus geld besparen als dit wordt aangepast in al die recepten. Ook beter voor het milieu natuurlijk. 😉

  7. Wij gaan het vanavond proberen ben erg benieuwt. Wel heb ik de bodems al gemaakt en beleg ik ze straks en stop ze dan nog even in de oven.

  8. Ria Terlouw op

    Dag, het is zeker een lekker recept maar ik vind het een monnikenwerk om het deeg uitgerold te krijgen. Het is te nat, blijft plakken. Weet iemand wat ik dan erkend doe en hoe ik dit kan oplossen?

    • Bij mij bleef de bodem helaas te zacht. Smaak was wel erg lekker. Volgende keer ga ik de bodem halverwege omdraaien. Dan is ie hopelijk gaar en net wat “knapperiger”….

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.