Zoete aardappelschotel met spinazie en kip

11

Goh, heb je het een beetje door, er is een fase gaande hier…. Een fase die te maken heeft met zoete aardappels, en een fase die te maken heeft met makkelijk eten… Keek ik ergens half oktober nog ontzettend uit naar de winter en de bijbehorende stevige maaltijden, vandaag was ik ineens helemaal klaar met de net-niet kou en het druilerige weer. Samen met Lise dook ik de stad in en kocht een voorjaarsjas, om mijn onvrede een beetje kracht bij te zetten. En ik besloot om ook maar weer eens wat frisser te gaan koken. Geen zware gerechten, maar nog wel een receptje uit de oven. Als een soort compromis, net als de winter die dit jaar blijkbaar gesloten heeft. Deze zoete aardappelschotel met spinazie en kip zou zowel op koude als warme dagen prima op tafel kunnen!

zoete aardappelschotel met spinazie en kip

Het is natuurlijk nooit goed in Nederland, en wat dat betreft kan ik altijd wel lekker mee mopperen op het weer. Ik hou echt wel van de kou, doe mij maar sneeuw en ijs, maar dan wel graag als ik binnen zit bij een open haard en een kop warme glühwein erbij kan drinken. Net zo goed ben ik dol op warmte, hitte zelfs, maar natuurlijk wel als ik zelf niet hoef te werken en de hele dag puffend op een ligbedje kan liggen. Het is dus nooit goed, en met dat in mijn achterhoofd, geniet ik gewoon van elke dag. Behalve als het regent, daar kan ik echt niet goed tegen.

Maar noem mij raar, maar ik raak dus wel van slag van dit weer. Wat moeten we nou eten? Moet er nog winterse kost op de tafel – en blog – komen? Of gaan we langzaam aan weer richting wat frisser en lichter? Een ovenschotel is dan wat mij betreft altijd goed. Als ik het niet meer weet, wordt het eigenlijk altijd een ovenschotel. Wel zo makkelijk, en je kunt er heel vaak allerlei left-overs in kwijt. En ook altijd ideaal voor doordeweekse dagen, want de schotel is zo klaar en de oven doet het laatste beetje. Kun je ondertussen nog even van de kou of warmte genieten….

zoete aardappelschotel met spinazie en kip

zoete aardappelschotel met spinazie en kip

Zoete aardappelschotel met spinazie en kip

  • 600 gr zoete aardappel
  • 300 gr spinazie
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 200 gr kipdijfilet
  • 100 witte bonen (pot)
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el ketjap
  • 1 tl komijn
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1,5 el za’atar (of mix van oregano en tijm)
  • peper
  • olie om te bakken

Nodig: kleine pan, koekenpan, ovenschaal, vergiet

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ongeveer 1 cm. Doe de aardappel in de kleine pan en breng met een beetje water aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten koken, de zoete aardappel mag beetgaar worden, niet door en door gaar.

Maak in de tussentijd de champignons schoon en snij in plakken. Schil en snipper de ui en maak de knoflook schoon.

Snij de kipdijfilet in blokjes.

Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in. Bak dan de champignons mee en pers de knoflook erbij uit. Schep goed door, als de champignons beginnen te kleuren schep je het ui – champignon mengsel uit de pan en zet je dit even apart in een schaal.

Voeg eventueel nog wat olie toe aan de pan en bak dan de kip rondom bruin. Voeg de ui en champignons weer toe en doe ketjap, nootmuskaat, komijn en peper erbij, laat even kort pruttelen.

Giet nu de zoete aardappels af en zet ze apart. Vet de ovenschaal in met wat olie en schep de kip hier als eerste in. De pan waarin net de kip heeft gezeten kun je nu opnieuw gebruiken. Doe de spinazie hierin en laat slinken, blijf omscheppen. Voeg de zoete aardappel hier ook aan toe. Spoel de witte bonen even af onder de kraan, laat goed uitlekken in een vergiet en doe deze ook in de pan. Breng op smaak met 1 el za’ atar kruiden, of als je dit niet hebt met wat oregano en tijm.

Schep het aardappel spinazie mengsel nu bovenop de kip met champignons. Snij de mozzarella in dunne plakken en leg deze op de zoete aardappelschotel met spinazie en kip, strooi hier nog wat za’atar over. Schuif nu nog voor ongeveer 20 minuten de voorverwarmde oven in, zodat een mooi bruin korstje ontstaat. Enjoy!

zoete aardappelschotel met spinazie en kip

Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

11 reacties

  1. Het was verrukkelijk. Mijn man houd niet van zoete aardappel en witte bonen, maar hij heeft zitten smullen. Absoluut voor herhaling vatbaar. 🙂

  2. De schotel was heeerlijk! Wat een smaaksensatie Heb italiaanse kruiden gebruikt waar de oregano en tijm doorheen zitten. Maar hoe kom je erbij dat het een snelle maaltijd is Dat viel wat tegen maar het resultaat maakte alles goed!

    • Mind Your Feed op

      Eigenlijk zijn al mijn gerechten gebaseerd op mijn eigen gezin 😉 Dus 2 volwassenen en 2 kinderen. Tenzij het er anders bij staat.

Laat een bericht achter