Gehaktbrood van kipgehakt met spinazie

24

Kipgehakt met spinazieDit gehaktbrood is eigenlijk bij toeval ontstaan. Ik had alles in huis om kiphamburgers te gaan maken, maar tijdens het mengen van het gehakt met de spinazie en het deeg, bleef het mengsel zo plakkerig, dat ik er geen gehaktballen van gedraaid kreeg…. Uit nood pakte ik toen maar het bakblik en een stuk bakpapier om een gehaktbrood te gaan maken. Het is uiteindelijk zo goed geslaagd dat ik het recept graag met jullie deel.

Ik eet de laatste tijd steeds minder vlees. Ik heb er minder behoefte aan doordat ik mijn eetpatroon heb aangepast en er steeds vaker geen trek in heb. Ik kies soms voor een vegetarische variant, zoals een vleesvervanger. Soms eet ik gewoonweg geen vlees, maar daar is de rest van het gezin het nog niet helemaal mee eens…. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar variatie op het rode vlees dat hier veel gegeten werd. Te veel rood vlees is namelijk niet goed voor je, liever niet meer dan 500 gram per week. Dat is per dag zo’n 70 gram en dat is het broodbeleg en het vlees bij het avondeten bij elkaar opgeteld. In rood vlees zit het component heemijzer, dat stimuleert de vorming van schadelijke verbindingen en zou daarom darmverstoringen bevorderen. Een uitzondering geldt voor wit vlees, gevogelte (kip of kalkoen).

Ik ging dus aan de slag met kipgehakt. Om zo kiphamburgers te maken…. Niet gelukt, maar het gehaktbrood van kipgehakt was echt verrukkelijk!

Kipgehakt met spinazieIngrediënten gehaktbrood van kipgehakt met spinazie:

  • 300 gram kipgehakt
  • 100 gram spinazie
  • 1 ei
  • 3 flinke el boekweitmeel
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl tijm
  • snuf peper

Nodig; keukenmachine, mengkom, bakblik, bakpapier

Bereiden; Hak de spinazie in de keukenmachine fijn. Doe het gehakt in de mengkom, voeg de geperste knoflook, tijm en peper toe. Kneed de kruiden door het gehakt. Voeg nu de spinazie toe en meng goed door het gehakt. Doe het ei in de kom en voeg daarna het boekweitmeel toe. Maak het geheel tot 1 bal gehaktmengsel. Bekleed het bakblik met bakpapier en ‘giet’ het mengsel in het bakblik. Het klopt dat het mengsel heel plakkerig is…. Zorg dat het gehaktbrood overal dezelfde dikte heeft.

Laat het gehaktbrood in een voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar worden. Oven op 150 graden.

kipgehakt met spinazie

Tip: dit gehaktbrood is ook heerlijk om koud op brood te eten!

Tip: voeg eventueel naar smaak meer spinazie of andere groenten toe.

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

24 reacties

    • Mind Your Feed op

      Diepvries spinazie is veel vochtiger dan verse spinazie. Als je diepvries spinazie wilt gebruiken, zou ik de spinazie eerst helemaal laten ontdooien. Het best in een zeef of vergiet, zodat het vocht weg kan lekken. Daarna nog even goed droogdeppen met wat keukenpapier.

      Laat je weten hoe het smaakte?!

  1. Pingback: De budget challenge - rond komen met € 1,50 per persoon - simoneskitchen.nl

  2. Pingback: The budget challenge - eating dinner for 1,50 per person - simoneskitchen.nl

  3. Ziet er heerlijk uit, maar kipgehakt….. koop je dat in de winkel? Kan je dat ook zelf maken, bv. door het te koken en fijn te maken?

  4. Hoi Reni
    ik heb een tip om van onhandelbaar kippengehakt toch balletjes te draaien. Ik las het ooit in een foodblog en het werkt! gewoon je handen onder de kraan houden en draaien maar, telkens weer met natte handen je balletjes vormen.

  5. Ik heb dit recept exact gevolgd, maar vind het resultaat tegenvallen.
    Flauwe hap en bleef erg plat.
    Ik ben uitgegaan van ongekruid gehakt, was dat mijn fout?

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.