10 x havermout recepten

15

Havermout is zo veelzijdig, je kunt er zoveel meer mee dan het koken met wat melk en er een ontbijt van maken. Ik gebruik het werkelijk overal voor! Als ik ergens meel voor nodig heb, pak ik 9 van de 10 keer havermout en mijn koffiemolentje en dan maak ik zelf mijn havermeel. Eerder deelde ik al eens een 5 x havermout inspiratie – post, maar ik heb inmiddels al weer zoveel meer met havermout gemaakt, dat ik het tijd vind voor een overzicht met maar liefst 10 havermout recepten! En ook al zei ik vorige week dat havermout plaats moest maken voor boekweit, stiekem blijft haver een van mijn favoriete granen om mee te bakken. Zit je er klaar voor? Want hier komt heel veel lekkers aan!

Haver is een graansoort met veel vezels, eiwitten, vetten en vitamines (B, E, K) en mineralen (zink, magnesium en ijzer). Haver is rijk aan anti-oxidanten en flavonoïden (krachtige stoffen die van nature in planten voorkomen). Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet.

Je kent havermout, havervlokken, havermeel, wat is het verschil? Ze komen allemaal van de graansoort haver af, maar de manier waarop de korrel van de graan verwerkt is, maakt dat er havermout, havervlokken of havermeel komt. Zo is bij havermout de haverkorrel doormidden geknipt en is bij havermeel de korrel helemaal tot meel gemalen.

10 x havermout recepten

Okee, zover dus de theorie. Nu aan de slag…. Ik heb echt de lekkerste recepten van mijn blog voor je verzameld. Enne, stiekem zijn het zelfs 11 havermout recepten, want ik kon gewoon niet kiezen! Laat je me in de comments weten welk havermout recept jij gaat maken?

Havermout ontbijtjes

Havermout pannenkoekjes

Deze pannenkoekjes van havermout staan hier in het weekend regelmatig op tafel. Dit is echt zo’n basisrecept en ik kies altijd het fruit van het seizoen om ze mee te beleggen. In deze tijd van het jaar eet ik deze havermout pannenkoekjes het liefst met aardbeien!

havermout pannenkoeken 2.0

Havermout wafels

Deze havermout wafels zag ik bij Linda staan, en nu ik voor Moederdag een wafelijzer cadeau heb gekregen ga ik zeker snel een keer maken. Ik bedoel… wafels for breakfast dat is toch pure verwennerij! Wat een luxe, ik ga snel aan de slag!

havermout recepten

Havermouttaartje met aardbeien

En nu ik de aardbeien met bakken tegelijk bij mijn groenteboer haal, vind ik het ook altijd heerlijk om te ontbijten met dit havermouttaartje! Ik maak dit taartje trouwens ook wel eens als tussendoortje, als ik zie dat er weer teveel rijpe bananen op de schaal liggen, dan ga ik er meestal mee bakken….

Havermout taartje met aardbeien

Havermout lunch

Ook voor de lunch is havermout een van mijn favorieten. Het is makkelijk te verwerken en ik heb havermout standaard in huis. Dus als ik eens niet goed weet waarmee ik wil lunchen, pak ik meestal de havermout erbij en draai ik wat lekkers in elkaar.

Havermoutwraps met zalm

De makkelijkste manier om te lunchen met havermout is door er een wrap van te bakken. Met mijn oh zo handige koffiemolentje – dat ik dus alleen gebruik om zelf meel te malen – maak ik een klein beetje meel van havermout. Hup eitje erbij en bakken maar! En qua beleg kies ik voor wat ik in huis heb, de ene keer is dat zalm maar soms ook alleen wat gegrilde groenten.

Havermout wrap met zalm

Hartige havermoutmuffins met zalm

En nog zo’n fijne lunch zijn deze hartige havermoutmuffins. Heel eenvoudig om te maken en ook nog eens heel handig om van tevoren klaar te maken en mee te nemen, bijvoorbeeld naar je werk. Ik vind het leuk om ook hartige recepten met havermout te bedenken. Heb je bijvoorbeeld dit borrelbrood met olijven wel eens gezien?

havermoutmuffins met zalm

Havermout diner

Ja natuurlijk, ook bij het avondeten kun je aan de slag met havermout! Juist omdat havermout een redelijk neutrale smaak heeft, kun je er alle kanten mee op.

Visnuggets met havermout crunch

Hier zijn mijn kids echt gek op! En dat ze ook nog vis eten, is alleen maar mooi meegenomen. Het staat nog steeds op mijn lijstje om deze nuggets ook eens met kip te maken. Komt ongetwijfeld binnenkort goed, maar mijn to bake & to make lijst is nog zo lang…

Visnuggets

 

Spelt havermout pizza

Deze pizza staat hier regelmatig op tafel.Toen Suzanne vroeg of ik een gastblog voor haar wilde schrijven, hoefde ik niet lang na te denken. Ik deelde mijn favoriete pizzarecept met haar! Dit pizza recept is een basisrecept en je kunt de pizza steeds weer anders beleggen, ideaal!

havermout recepten

Havermout tussendoortjes

Dit vind ik eigenlijk nog het allerleukste; tussendoortjes maken met havermout! Haver zorgt voor een lang verzadigd gevoel, dus tussendoortjes gemaakt van dit graag zorgen ervoor dat je ook echt een goed tussendoortje hebt. Toch even wat anders dan die 3 biscuitjes in een pakje…

Havermout cups met toppings

Dit originele recept van Shemara gaat ook zeker snel hier de oven in. Ik vind het echt een leuk idee om een soort basis van havermout te maken en daar lekker je eigen toppings op te doen. Zo kun je natuurlijk elke keer een andere cup maken, en door te variëren wordt het eigenlijk nooit saai!

havermout recepten

Bananenbrood met havermout

Een bananenbrood is altijd een goed idee! Zeker deze versie van Suzanne waarin ze geen eieren gebruikt, en dus is dit een helemaal vegan bananenbrood. Snij in plakken, vries in en je hebt voor de hele week een gezond tussendoortje!

havermout recepten

Havermout plaatkoek

Deze plaatkoek wist niet of ie een koek of een cake wilde worden, en eigenlijk wist ik het ook niet goed…. Maar ik weet wel dat ie hartstikke lekker is! Ik heb al verschillende versies van deze plaatkoek voorbij zien komen, super leuk! Gebruik je op social media #mindyourfeednl als je een recept van mij maakt? Dat zie ik je berichtje ook!

Havermout Plaatkoek

Zo, toe maar, dat is nogal wat inspiratie hè! Ik heb mijn lijstje met to bake & to make weer flink uitgebreid en ik denk dat jij ook aan de slag kunt! Enjoy!

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

15 reacties

    • Mind Your Feed op

      Hi Marina, de titels van de gerechten + de foto’s zijn aanklikbaar. Klik daarop en je komt bij het recept uit.

  1. ga zeker wat recepten maken, ik heb echter altijd havervlokken in huis. Kan ik deze ook gebruiken (maal ze meestal iets voor recepten met havermout), maar vaak blijft het mengsel toch wat losser/droger en voeg ik vaak een papje van roggemeel met water toe. Heb jij nog suggesties?

  2. Beste Reny,
    Wat een fantastische blog maak jij.
    Ik kwam een havermoutrecept van jou tegen op Pinterest en ben nu al een half uur op jouw blog aan het bladeren. Lekker en gezond, daar houd ik van.
    Erg charmant vond ik dat jij zelf je meel maakt in de koffiemolen. Een giller! Sinds een half jaar ben ik in de ban van brood bakken naast het bakken taarten etc. Op zoek naar een koffiemachine zie ik een enorme diversiteit. Kun jij vertellen welk merk jij hebt of aanbeveelt?
    En succes met je nieuwe ontdekkingen!

    Groet, Sam

  3. Hermien blommers op

    Bij een recept stond een theelepel vanille poeder. Wat is dit precies en waar kan ik dit kopen.. kunne ook vanille essence gebruiken ?
    Groet hermien

    • Mind Your Feed op

      Hoi! Sorry voor de late reactie, ik was op reis 😉 Maar vanillepoeder is echt het pure merg uit het vanillestokje, dus dat donkerbruine/zwarte poeder. Je kunt dit bij een natuurwinkel kopen! Vanille essence is wat anders, je kunt dan beter een vanille stokje zelf uitschrapen.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.