Zo tegen het weekend komt er bij ons steevast een hele plank met borrelhappen op tafel. Even feestelijk de vrije dagen inluiden. Zeker nu de dagen weer korter zijn, vind ik het zo gezellig om aan het einde van de middag de haard aan te zetten, een wijntje in te schenken en wat lekkere broodjes klaar te maken. Nog een paar dagen wachten…. Deze lekkere bruschetta recepten mogen wat mij betreft elk weekend wel op tafel….
Afgelopen zomer in Italië maakte ik regelmatig kleine bruschetta taartjes klaar. Want dat zijn het natuurlijk wel, mini-taartjes maar dan hartig. Eigenlijk is bruschetta zo simpel als een stukje geroosterd brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met goede olijfolie. Wat peper en zout nog erbij en dan ben je in principe al klaar. Maar het leukste is natuurlijk om er dan nóg meer lekkers op te doen, zodat je echt een klein voorafje hebt.
Met de feestdagen al in het vooruitzicht – ja, I know, ik loop al een beetje voor, dat krijg je met een foodblog – was ik aan het nadenken over hapjes voor op de borreltafel. Of kleine appetizers, waar je dus de eetlust alvast mee opwekt. En toen dacht ik ineens weer aan de bruschette die ik deze zomer at.
Ik bedacht 3 bruschetta recepten die niet op de borreltafel mogen ontbreken. Maar bij een kommetje soep of naast een salade zou je deze broodjes natuurlijk ook kunnen eten. Deze bruschette zijn trouwens glutenvrij, want ik gebruikte de glutenvrije baguettes van Schär.
3x bruschetta recepten
Voor ongeveer 12 bruschette
- 1 baguette van Schär
- 2 teentjes knoflook
- 3 el olijfolie
- peper
- zout
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de baguette in 5 minuten af. Laat daarna iets afkoelen, snij in dunne plakken en plaats deze nog 1 minuut onder de grill.
Maak de knoflook schoon en wrijf de bruschette hiermee in. Besprenkel de broodjes met wat olijfolie en strooi er wat peper en zout over. Nu is het tijd om te gaan beleggen!
De hoeveelheden hieronder zijn genoeg om zo’n 4 bruschette mee te beleggen.
Avocado met tomaat en Parmezaanse kaas
- ½ avocado
- 1 (smaakvolle!) tomaat
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- 6 blaadjes verse basilicum
- Parmezaanse kaas
- peper
- zout
Schep de avocado uit de schil en prak deze tot een grove spread. Snij de tomaat in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna fijn. Meng met de tomaat met de olijfolie en pers hier de knoflook bij uit. Scheur de blaadjes basilicum en voeg samen met wat peper en zout toe aan de tomaat.
Besmeer de bruschetta met de avocado en schep hier wat van het tomatenmengsel op. Rasp of strooi de Parmezaanse kaas over de bruschetta.
Gegrilde courgette met mozzarella
- 4 plakken courgette
- 1 bol mozzarella
- 2 el olijfolie
- peper
Gebruik een kaasschaaf of dunschiller om 4 plakken van een courgette te snijden. Dep ze droog met een stuk keukenpapier. Verwarm een grillpan en leg hier de plakken courgette in. Grill ze aan beide kanten zo’n 3 minuten. De rest van de courgette gooi je natuurlijk niet weg, maar verwerk je in lekkere courgettesoep!
Snij de bol mozzarella in plakken. Leg in een schaaltje en schenk hier de olijfolie over. Strooi er wat peper bij en schep om.
Beleg de bruschette met wat van de mozzarella en leg op elk broodje een plak gegrilde courgette.
Rucola, geitenkaas en gegrilde paprika
- 40 gr geitenkaas
- ¼ rode paprika
- ¼ gele paprika
- 1 el olijfolie
- 1 el witte wijn azijn
- 1 handje rucola
- peper
- oregano
Snij de paprika in reepjes. Verwarm een grillpan en leg de paprika in de pan. Grill de paprika in zo’n 3 minuten. Doe daarna in een schaaltje, schenk hier de olie en azijn bij en strooi wat peper en oregano over de paprika. Laat even staan.
Beleg elke bruschetta met wat rucola. Snij de geitenkaas in brokkelige plakjes en leg dit op de rucola. Maak de bruschetta af met wat reepjes gegrilde paprika.
Ga jij aan de slag met deze bruschetta recepten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer.
1 reactie
Wat een heerlijke combinaties!