Zelf tzatziki maken

4

Can you feel it?! Spring is here…! Yes, dát zonnetje, wat is dat heerlijk zeg! Ik word echt zoveel blijer als de zon schijnt! Ik heb veel meer zin om naar buiten te gaan en alles lijkt net even wat minder moeite te kosten. Hoorde je mij nog zeggen dat ik ook zo blij word van de winter? Ik loog, weet ik nu… Dit is echt honderd keer beter…. Ik heb al weer helemaal zin in ’s avonds buiten eten, of in het weekend lekker borrelen in de tuin! Of wat dacht je van bbq-en! Heb jij de eerste bbq al gedaan dit jaar? Jullie hadden nog het recept voor tzatziki van mij tegoed, je weet wel van toen bij de kip gyros, en dat is natuurlijk ook zo’n perfect gerechtje voor bij de buitenmaaltijd.

tzatziki

Toen de kinderen nog jonger waren, aten we eigenlijk niet veel buiten in de tuin. Dit omdat de – toen nog echt kleine – dametjes er een gewoonte van hadden gemaakt om juist nét tijdens het eten te gaan zitten rellen. Waarschijnlijk waren ze gewoon al moe rond etenstijd, of stond het ze niet aan wat ze op hun bord kregen. Dus dan zaten we met 2 gillende kinderen aan tafel, terwijl Simon en ik nog enigszins probeerden rustig te eten. Niet te doen, kan ik je vertellen. Ook niet heel gezellig, en ook niet voor de buren… Er zijn zomers geweest dat we – terwijl iedereen buiten zat – zelf stug binnen bleven zitten. Afgelopen jaren ging dat gelukkig heel anders, we hebben nu echt geen kleine kinderen meer in huis.

Nog even, en dan wordt ook mijn jongste 4 jaar. Het is toch wat… voor mijn gevoel – ja ja, cliché – was het gisteren dat ze werd geboren. 4 jaar alweer, en ze is al zo groot. Zo wijs ook, echt een kleutertje. Ze is wel precies in de zomer jarig, dus ze gaat pas na de zomervakantie naar school. Vind ze zelf heel jammer, want elke ochtend als we haar oudere zus naar de klas brengen wil ze het liefst blijven… Ze moet nog even geduld hebben, maar ik denk dat de komende tijd zó snel voorbij gaat. En stiekem hè… verlang ik wel weer naar een beetje rust in huis.

tzatziki

Zelf tzatziki maken stond nog op mijn to do lijstje, maar als ik me aan een buitenlands gerecht waag, dan wil ik wel een echt origineel recept. Uit het land zelf dus, en niet een Hollandse versie ervan. Toen ik dus laatst voor de vrijdagse snackmaaltijd tzatziki wilde maken, ging ik op zoek naar een goed recept. Dat vond ik bij Kelly van GoodFoodLove, die het had weten los te peuteren bij een echte Griek. Kijk, dat moet goed zijn! En het is goed, ik heb het nu 2 keer gemaakt (ik moést de tzatziki gewoon nog een keer maken voor deze foto’s, mooi excuus hè!) en hier lepel ik gerust een bakje van leeg. Oeps… als er daarna nog iemand een zoen wilt, je bent gewaarschuwd! Ik deed er trouwens wel iets minder knoflook in dan Kelly, en voegde nog een druppeltje limoensap toe.

Zelf tzatziki maken

Voor 1 flinke schaal:

  • 1 komkommer
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • paar druppels limoensap
  • peper
  • zout
  • 1 el olijfolie
  • verse dille

Nodig; rasp, vergiet, keukenpapier, schaaltje.

Bereiden: Was de komkommer en droog deze af. Zet het vergiet in de schaal (zorg dus dat dit past) en rasp de komkommer boven het vergiet. Je zult zien dat er direct al heel veel vocht uit de komkommer komt…. Wanneer je de komkommer helemaal hebt geraspt, druk je met de bolle kant van een lepel op de komkommer om het vocht eruit te drukken.

Laat de komkommer 5 minuutjes staan en druk opnieuw het vocht eruit, ik deed dit door met de lepel nog weer te drukken en door met wat keukenpapier te deppen. Laat weer staan en herhaal nog een laatste keer, nu zou het meeste vocht er wel uit moeten zijn! Giet het vocht weg en maak de schaal droog.

Doe de komkommerrasp in de schaal en voeg hier de yoghurt aan toe. Pers hier de teentjes knoflook bij uit – meer dan 2 mag hoor, Kelly gebruikte er 6! – en roer alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en een paar druppels limoensap. Schenk nog wat olijfolie door de tzatziki en maak af met wat verse dille.

Het lekkerst is de tzatziki als je deze een paar uurtjes in de koelkast laat staan, zodat de smaken kunnen intrekken. Maar direct serveren kan ook!

tzatziki

En laat nu het mooie weer maar komen!

Ga je aan de slag met dit recept voor tzatziki? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

  1. Ik volg je blog al een tijdje en vind hem erg inspirend als je gezond én lekker wilt koken. Bovenstaand gerechtje las ik eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid, want zelf maak ik tzatziki al jaren volgens het klassieke recept van mijn Griekse vriendin Elena. Jouw recept is erg gelijkend alleen voegen zij (en ik dus ook) voor de zure toets een scheutje rode wijnazijn toe i.p.v. citroen. Veel succes nog met de blog, ik bijf hem alleszins nog làng volgen!

Laat een bericht achter