Appel kaneel cake

24

Afgelopen week liep ik door mijn supermarkt en kwam ik langs de broodafdeling. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar in de winkel waar ik altijd kom staan bij het brood overal nog extra tafeltjes, kastjes en manden met heel veel lekkere dingen. Taartjes, cakes, koekjes, van die hartige broodjes, maar ook muffins – van die mega chocolade dingen! – en die zoete donuts, met 5 in een pakje. Ik vind het zelf eigenlijk het allerleukste om dat soort dingen gewoon zelf te maken, maar als ik het aanbod zo bekijk zijn er dus heel veel mensen die daar hun verwennerij vandaan halen. Afgelopen week stond er op 1 van die tafels kaneelcake. Of nee, er lagen natuurlijk een heleboel kaneelcakes! Oh, ik had er bijna 1 meegenomen, ik ging namelijk boodschappen doen vlak voor lunchtijd, niet handig. Maar in een helder moment bedacht ik me, en besloot ik dat ik die kaneelcake toch liever zelf ging maken. En zo gebeurde, het werd een appel kaneel cake en ik heb er van zitten smullen!

appel kaneel cake

Als ik aan kaneel denk, dan denk ik aan appel. En aan de winter. Kaneelstokjes die met verwarmende gerechten zijn meegekookt en zo’n heerlijke smaak geven. En ik denk aan een lekkere smeuïge plak cake bij een kop hete thee, op de bank, met dekentje over mijn benen. Zie je het plaatje? Toen ik deze week aan de keukentafel zat te werken, had ik het zo koud….  Ik had al een extra trui aangetrokken en een sjaal omgedaan, maar ik kreeg het maar niet warm… En ineens schoot die kaneelcake weer door mijn hoofd. Op mijn stoel, achter de laptop, ging ik het echt niet warmer krijgen, dus dook ik de keuken in. Met nog een paar appels op de schaal die echt op moesten, was de combinatie van appel en kaneel snel gemaakt.

appel kaneel cake

Die cake in de supermarkt zag er heerlijk smeuïg uit, dus besloot ik om er vol voor te gaan, en een geweldig zachte, luchtige en bijna vochtige cake te gaan maken. En daarom ging ik aan de slag met kwark, want dat werkte ook zo goed in het recept voor de kwarkbolletjes met rozijnen. Superzacht beslag krijg je daarmee, perfect voor deze appel kaneel cake! En de appeltjes zorgen natuurlijk ook al voor smeuïgheid! Je kunt trouwens voor dit recept ook havermout gebruiken en hier zelf meel van maken. Meestal doe ik dat ook wel, in een heel handig koffiemolentje dat ik speciaal daarvoor gebruik. Deze keer was ik lui, en ik had nog havermeel staan, dus koos ik voor makkelijk. Heb je nou geen havermout of havermeel in huis, gebruik dan gerust gewoon volkoren tarwemeel of speltmeel!

appel kaneel cake

Appel kaneel cake

  • 100 gr havermeel
  • 50 gr amandelmeel
  • 75 gr kokosolie
  • 75 ml volle kwark
  • 3 kleine appels
  • 2 eieren
  • 50 ml honing
  • 2 tl kaneel
  • 1 1/2 el suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Nodig: 3 (meng)kommen, klein (steel) pannetje, garde, bakvorm / cakeblik, bakpapier

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de appels in parten, verwijder de schil en het klokhuis en snij er vervolgens blokjes van. Doe de appelblokjes in een kom en voeg hier de kaneel en de suiker aan toe. Schep goed om en zet even apart.

Smelt in een klein pannetje de kokosolie. Klop de eieren luchtig in de kom en voeg hier de honing en kwark aan toe. Schenk de kokosolie erbij en meng met de garde tot een romig geheel.

Doe de havermeel, amandelmeel en het bakpoeder in de derde kom en voeg eventueel een snuf zout toe. Schep goed door.

Schenk nu het ei-kwark mengsel beetje bij beetje bij het meel en roer tot een glad beslag.

Bekleed het cakeblik of de bakvorm met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd eerst heel kort even nat onder de kraan, dan kun je het makkelijker in de vorm leggen.

Schenk nu de helft van het beslag in de bekleedde vorm, schep dan de appels erbij en vul dan de vorm verder met het beslag. Schuif de appel kaneel cake voor 45 minuten de voorverwarmd oven in. Geduld… en dan lekker smullen! Enjoy!

appel kaneel cake

Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

24 reacties

  1. Oh, dat ziet er goed uit zeg!! Ik ben ook dol op zo’n vochtige appelcake gecombineerd met kaneel, verrukkelijk! Doet me echt denken aan mijn oma, die maakt ook altijd zo’n verrukkelijke cake!

  2. Alleen al bij je beschrijving “een geweldig zachte, luchtige en bijna vochtige cake”, krijg ik er al zo ongelofelijk veel zin in! Mmm, zodra ik tijd heb, ga ik ‘m echt proberen. Dank je wel, ik geniet elke keer weer van je blog!

  3. Net gemaakt. Met alleen havermeel en Griekse yoghurt. Uitgestort in brownieblik. Slechts 25 minuten oventijd. Heerlijke repen van gesneden en per stuk verpakt in de vriezer. Als tussendoortje mee naar het werk.

    • Mind Your Feed op

      Vast wel, maar ik zou dan geen hoeveelheid weten. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit stevia, ik vind het niet zo lekker…

    • Ik heb 1 1/2 eetlepel appel-perenstroop gebruikt IPV suiker. Doe ik vaker met recepten waar appel in zit. Werkt goed, smaakt goed. Als de Lidl Hollandse weken heeft sla ik altijd veel potten in, want er zit geen suiker aan toegevoegd

  4. Zojuist uit de oven en wat is ‘ie lekker! Heb alleen havermeel gebruikt en had nog Griekse yoghurt in huis. Echt heerlijk! 🙂

  5. Hij is heerlijk! De suiker heb ik weggelaten en ipv 50 ml honing heb ik 1 eetlepel honing gebruikt. Kan prima! Wel heb ik rozijnen toegevoegd.

  6. Hee,
    Vandaag deze cake gemaakt.
    Was een lekker makkelijk recept maar vond het meer een ontbijttaartje dan een echte cake voor bij de koffie.
    Groetjes Laura

  7. Dit recept zag er heerlijk uit dus ik heb het straks meteen geprobeerd en het is heerlijk. Ik had hem nog wel even “gefinetuned” omdat ik walnoten en rozijnen had toegevoegd omdat ik daar dol op ben! En ik heb wat Stevie gebruikt ipv suiker.

    Top recept, het is overheerlijk!

    Ik heb zelf het volgende gebruikt:
    – 50 gr walnoten
    – 60 gr rozijnen
    – 3 kleine appels
    – 2 tl kaneel
    – 90 gr havermout (uit de blender)
    – 90 gr speltbloem
    – 90 gr kokosolie
    – 90 gr biologische volle kwark
    – 60 gr honing
    – 3 eieren
    – 3 tl Stevia
    – 1 1/2 tl wijnsteenbakpoeder

    Ik heb alles wat meer gebruikt omdat ik ook meer vulling heb.

  8. Marianne op

    Zou ik ook 100 gram Schärmeel met 50 gram amandelmeel kunnen gebruiken?
    Dan blijft het toch glutenvrij.

    Vriendelijke groet,
    Marianne

  9. Ik had abrikozen over en heb deze gebruikt ipv de appels (met suiker en kaneel), een gedeelte heb ik gepureerd door het beslag gedaan. En helften als topping er bovenop gelegd. En het is verrukkelijk geworden. Een blijvertje! Ik vond het toch altijd moeilijk om een smaakvolle tarwe- en (geraffineerde) suikervrije cake te maken maar dat is nu verleden tijd! Ik ben blij

Laat een bericht achter