Op zondag is het bakdag. Voorbereidingen worden getroffen voor de komende week en daar hoort ook het maken van gezonde tussendoortjes bij. Tussendoortjes die suikervrij, liefst glutenvrij, en voor de jongste dochter ook zuivelvrij zijn. En dan moeten ze ook nog lekker zijn! Geen probleem, deze appel rozijn muffins voldoen aan al mijn eisen.
Suikervrij leven hoeft niet moeilijk te zijn. Als je ziet wat de natuur ons gegeven heeft aan zoetigheid, waarom zou je dan geraffineerde suikers willen gebruiken? Geraffineerde suikers zijn lege suikers, ze geven enkel een piek in je bloedsuikerspiegel en de bijbehorende dip tot gevolg. Ik gebruik dus het liefst natuurlijke zoetstoffen, en daar zijn er genoeg van! De appels in deze appel rozijn muffins zorgen voor een fris zoetje, maar door wat extra honing toe te voegen zijn deze muffins ook voor echte zoetekauwen zoet genoeg.
Maak jij ook van zondag een voorbereidende kook- en bakdag dan mogen deze muffins niet op je lijstje ontbreken. Ik maak er altijd minstens 12 en nadat de eerste paar direct uit de oven worden opgesnoept door mijzelf, manlief en de meiden, gaan er zeker 6 de vriezer in. Later in de week pak ik er steeds een aantal uit die ik eet als tussendoortje, maar soms ook als ontbijt.
Ingrediënten appel rozijn muffins:
- 75 gram havermout
- 50 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 50 ml rijstmelk
- 1 flinke appel
- handje rozijnen
- 1 tl kaneel
- 1 flinke eetlepel biologische honing
- 1 el baking soda
- 1 el appel cider azijn
- snuf zout
- roomboter/kokosolie (om in te vetten)
Nodig; keukenmachine/koffiemolentje, mengkom, muffinvorm
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de havermout in de keukenmachine of in het koffiemolentje om er havermeel van te maken. Doe de havermeel samen met het amandelmeel in de mengkom en schep even goed om. Breek 2 eieren boven de kom en voeg de rijstmelk toe. Gebruik een vork of lepel om de eieren te klutsen en goed door het meel te mengen. Was de appel en snij in blokjes (schillen hoeft niet). Meng de appel met wat kaneel en rozijnen en voeg toe aan de mengkom. Doe de honing en wat zout in de kom en schep goed om. Bereid de muffinvorm voor door in te smeren met wat roomboter of kokosolie. Voeg nu de bakingsoda en appel cider azijn toe en schep nog een keer goed om (het klopt dat het deeg nu een beetje gaat bruisen door de azijn/soda combinatie).
Vul de muffinvormpjes tot 2/3 met het appelrozijndeeg en bak de muffins in zo’n 20 minuten gaar. Prik even met een satéprikker in een van de muffins. Als de prikker er droog uitkomt zijn de muffins gaar. Komt de satéprikker nog wat vochtig uit de muffin, dan mogen ze nog een paar minuten langer in de oven.
Tip: ik gebruikte de jumbo rozijnen van Food is Good. Die zijn heerlijk zoet en met recht worden ze jumbo rozijnen genoemd!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
8 reacties
Gisteren gemaakt en het is GEWELDIG lekker!
Wat leuk Liesbet!! Super om dat te horen!
Ziet er heerlijk uit!
Ze staan in de oven, ben benieuwd hoe ze worden. Het bruisen was in ieder geval al leuk om te zien 😉
Ze staan in de ovenen ruiken heerlijk. Om er 12 te maken heb ik de hoeveelheden uit het recept verdubbeld worden.
kun je de amandelmeel ook vervangen door de zelfde hoeveelheid speltmeel?
Dat kan hoor, maar dan is het geen glutenvrije muffin meer!
Pingback: Gezonde tussendoortjes. - Puur Suzanne. | Gezond, puur en lekker eten.