Italiaanse panettone (kerstbrood)

10

Italiaanse panettone! Een traditioneel kerstbrood dat niet mag ontbreken bij het kerstontbijt! Of bij de koffie, of als nagerecht, dat kan ook. Maar panettone hoort bij de Kerst, zoals een kerststol dat in Nederland doet. In Italië staan de winkels er al wekenlang vol mee, allerlei panettone’s in verschillende smaken. Toen ik eind november in Zuid Tirol was, spotte ik zelfs een variant met limoncello…. Dat leek me nog een brug te ver, maar die panettone herinnerde mij wel aan mijn eigen to-bake-lijstje. Ik ben aan de slag gegaan! En dit kerstgebak ziet er heel indrukwekkend uit, maar als ik het kan, kun jij het ook!

Italiaanse panettone

De Italianen kopen dit luchtige kerstgebak voor elkaar als kerstcadeautje. Zie je elkaar nog in de laatste dagen voor Kerst, dan neem je een panettone mee. Die wordt onder de boom gezet, net als wij daar pakjes zouden leggen. Met Kerst wordt de panettone dan aangesneden… Heerlijk luchtige cake, waar dus van alles in kan zitten. Variaties met chocola, nootjes, gedroogd fruit, of zelfs limoncello heb ik gezien… Ook hier zie je ze steeds vaker voorbij komen, al is het toch wel het allerlekkerst als je een Italiaanse panettone zelf bakt.

Italiaanse panettone

Ik ben in de wondere wereld van het Italiaanse kerstgebak gedoken…. Gelukkig lees ik een aardig woordje Italiaans, want ik wilde wel met een origineel recept aan de slag… Maar ik werd in eerste instantie nog niet helemaal blij van de recepten die ik tegen kwam. Dit traditionele kerstbrood kent namelijk een nogal lange bereidingstijd…. Met een beetje lekkere panettone zou je zomaar 3 dagen bezig kunnen zijn. Niks voor mij, zoveel geduld heb ik niet, haha!

Italiaanse panettone

Dus besloot ik om net als altijd eigenwijs te zijn. En dat is gelukt. Ik heb namelijk gewoon maar geprobeerd of het ook sneller kan dan in 3 dagen. En dat kan! De smaak is precies zoals ik die me kan herinneren van alle panettone’s die ik in mijn leven heb gegeten. De luchtigheid viel mij niet tegen, heerlijk fluffy deeg dat je zo weg kunt happen. Ongetwijfeld, als ik het deeg nog vaker had laten rijzen, was het nóg luchtiger geworden. Maar ik ben hier echt heel blij mee! Ga je aan de slag met dit recept voor panettone, hou er dan wel rekening mee dat je toch wel even bezig bent. Begin de avond van tevoren, en maak het de volgende dag af.

Italiaanse panettone

Italiaanse panettone (kerstbrood)

Voor 1 panettone, circa 8 porties

Voor het voordeeg:

  • 100 gr (spelt) bloem
  • 60 ml (amandel) melk
  • 2 tl gist
  • 1 el honing

Verdere ingrediënten:

  • 200 gr (spelt) bloem
  • 2 eieren (kamertemperatuur)
  • 2 eidooiers (kamertemperatuur)
  • 80 gr gezouten roomboter (kamertemperatuur) + extra
  • 60 gr rozijnen
  • 2 el sinaasappellikeur
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 50 gr (palm) suiker
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 tl vanillepoeder (of merg uit 1 vanillepeul)
  • 1 tl gist

Nodig;

steelpan, vochtige theedoek, keukenmachine met deeghaak, mengkom, rasp, springvorm 15 cm, 2 vellen bakpapier, ovenbestendig schaaltje

Bereiden:

Begin met het maken van het voordeeg. Doe de bloem in een mengkom en voeg hier de gist en de honing aan toe. Verwarm de melk in de steelpan tot lauwwarm en schenk bij de bloem. Meng (met de hand) tot een licht plakkerig deeg. Dek de mengkom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een hele nacht rijzen, buiten de koelkast.

De volgende ochtend kun je verder met het maken van de panettone. Doe het voordeeg in de mengkom van de keukenmachine. Voeg hier 200 gr bloem, 2 eieren en 2 eidooiers, 80 gr gezouten roomboter, de suiker en poedersuiker, het vanillepoeder en de gist aan toe. Meng met de deeghaak van de machine tot een soepel en luchtig deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen.

Laat de rozijnen wellen in de sinaasappellikeur. Was de sinaasappel en de citroen en rasp 2 tot 3 el van de schil eraf. Laat het witte gedeelte zitten, dat is bitter.

Zet het deeg voor de panettone weer onder de deeghaak van de keukenmachine en voeg nu de rozijnen (met likeur) en de sinaasappel- en citroenschil toe. Kneed met de deeghaak het deeg nog zo’n 2 minuten door. Laat daarna nog even rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vouw het tweede vel bakpapier in de rand van de springvorm zodat een opstaande rand van zo’n 5 cm boven de rand van de springvorm ontstaat. Zorg dat het bakpapier aan de bovenkant zo’n 5 cm uitsteekt, maar aan de onderkant ook nog een cm overheeft, zodat je de springvorm dicht kun klikken en het bakpapier stevig vast zit.

Schep het deeg voor de Italiaanse panettone in de springvorm. Zet 1 a 2 keer stevig neer zodat het deeg goed kan settelen. Schuif de panettone voor 15 minuten de oven in.

Haal na 15 minuten uit de oven en zet de temperatuur terug naar 180 graden. Vul een ovenbestendig schaaltje met water.

Snij de bovenkant van de Italiaanse panettone voorzichtig kruislings in. Dit hoeft niet diep, echt maar 1/2 cm. Smeer met een mes een klontje boter in de inkeping en schuif de panettone voor 15 minuten in de oven terug. Zet het schaaltje met water in de oven, dit zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in de oven.

Herhaal het besmeren van de bovenkant na 15 minuten en schuif nog weer voor 15 minuten de oven in. De totale baktijd is dus 45 minuten. Laat de panettone eerst 10 minuten rusten in de oven (die je dan wel hebt uitgezet) en daarna afkoelen op een rooster.

Italiaanse panettone

kerstrecepten

Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaanse panettone? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

10 reacties

  1. 80 gram zout?? Dat is echt heel veel! Dan zit je met een stukje panettone al aan je max (hij is voor 6/8 personen las ik). Kan het ook met minder? Wat voor effect zal dat hebben?

    • Mind Your Feed op

      Ik zou dat in dit recept niet zomaar vervangen. Juist door spelt te gebruiken (gluten) wordt dit gebak zo luchtig. Als je glutenvrij wilt gaan, maak dan altijd een mix van meelsoorten, of gebruik kant-en-klare glutenvrije mix.

  2. Bedankt voor het recept, heb hem net uit de oven gehaald, en een stukje geproefd, heerlijk,
    had geen palmsuiker en heb 35 gram kokosbloesem suiker gebruikt, de kleur is wat donkerder, mooi hoog geworden en erg luchtig.

  3. Hey! Ik had een vraagje, aangezien time management altijd een dingetje is met kerst, kun je het brood ook van te voren maken en invriezen? Bedankt!

Laat een bericht achter