Gezonder eten, hoe beginnen?

0

Vandaag een gastblog van, Femke, van de blog (H)eerlijk over eten. Zij blogt nu ruim een jaar over haar zoektocht naar een betere gezondheid. Gezonder eten is daar natuurlijk onderdeel van. Maar gezonder eten, hoe moet je daarmee beginnen? Wat is de eerste stap? In haar blog geeft Femke je haar uitleg!

Ik heb verschillende eetwijzen uitgeprobeerd en volg nu het Paleo Auto Immuun Protocol. Het AIP is een eliminatiedieet waarbij alle voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze irriterend of allergeen kunnen zijn, een tijdlang worden geschrapt om je lichaam de kans te geven te herstellen van ziekte. Daarna worden langzaam weer voedingsmiddelen toegevoegd, met als uiteindelijke doel uit te komen op een “gewoon” gezond eetpatroon. Ik heb nog een lange weg te gaan ;-).

Maar je wilt dus, net als ik, gezonder gaan eten. Over gezonder eten vind je op MYF meer dan genoeg informatie. Er zijn verschillende manieren waarop je de omschakeling naar een gezondere eetwijze kunt aanpakken. In de eerste plaats kan je ineens, cold turkey, helemaal “om” gaan. Prik een datum en ga van start. Dat kan goed werken, maar is ook heel zwaar (zeg ik uit ervaring). Een andere manier is de weg van de geleidelijkheid: met kleinere stappen naar het doel dat je voor ogen hebt.

gezonder eten hoe beginnen

 

Gezonder eten, hoe beginnen?

  1. Wat gaat al goed?

Kijk eens wat in je huidige eetpatroon al valt in de categorie gezond eten. Dat is makkelijke winst! Die voedingsmiddelen kan je gewoon lekker blijven eten.

  1. Wat kan beter?

Welke voedingsmiddelen uit je huidige eetpatroon vallen niet in de categorie “gezond”? Deze zul je gaan vervangen. Daarin kan je een aantal stappen nemen:

  1. begin met het aanpassen van één van je dagelijkse maaltijden: ontbijt, lunch, avondeten of tussendoortjes. Kies je maaltijd, zoek recepten voor minstens 7 dagen, ga shoppen en daarna aan de slag. Vind je deze stap te groot? Dan kan je beginnen met het aanpassen van een onderdeel van een maaltijd: schrap bijvoorbeeld eerst de pakjes en zakjes bij het avondeten en vervang deze door (verse) kruiden. Of schrap je glas melk bij de lunch en vervang deze door een glas water of thee.
  2. gaat het goed met deze ene maaltijd of dit ene onderdeel van je maaltijd? Maak dan de stap naar de volgende maaltijd of het volgende onderdeel. Daarbij kan je op dezelfde manier te werk gaan. Dus veranderde je eerst je avondeten, dan ga je nu voor je lunch. Liet je de pakjes en zakjes staan, dan verruil je nu je aardappelen voor een extra portie groente. Lukte het om geen melk meer te drinken, dan neem je voortaan zelfgemaakte groentespread op brood in plaats van hagelslag.

Gaat deze tweede stap goed, dan breid je uit naar de volgende. Je kunt zo langzaam of zo snel gaan als bij je past. Bedenk dat het niet gaat om de snelheid waarmee je je eetpatroon aanpast, maar om de bestendigheid. Liever langzaam maar zeker dan snel en na een paar weken afhaken…

gezonder eten hoe beginnen

Als je na een tijdje je nieuwe eetpatroon onder de knie hebt, kan je nieuwe dingen gaan proberen. Zoek nieuwe recepten, probeer eens een keer iets anders dan je gewend bent. Waak er wel voor dat je bij het vervangen van maaltijden of een deel daarvan, niet te snel grijpt naar recepten voor baksels. Niet alleen komt hier vaak suiker (al dan niet in de vorm van kokosbloesem- of palmsuiker, maar eerlijk is eerlijk: suiker blijft suiker…) aan te pas, ze zijn ook nog eens een stuk duurder dan bijvoorbeeld een portie groenten…

Dan nog iets over maaltijdfrequentie. Vijf tot zes keer per dag eten legt een enorme belasting op je spijsvertering en je alvleesklier. Deze moet telkens als je koolhydraten eet of drinkt, aan de slag om insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Probeer eens het aantal eetmomenten te verminderen: laat je tussendoortjes weg. Bedenk dat het eten van tussendoortjes deels gewoonte is en dat het tijd kost om dit af te leren. Als je dit lastig vindt, zorg dan dat je op het moment waarop je altijd je tussendoortje nam, iets anders om handen hebt: ga een stukje wandelen, bel een vriendin, neem een kop thee in plaats van iets te eten. Krijg je eerder honger door het overslaan van je tussendoortje? Probeer dan bij de maaltijd ervoor wat meer te eten. Als je bijvoorbeeld ‘s middags tussendoor altijd een appel eet, eet deze dan eens bij de lunch. Zo krijg je evenveel voedingsmiddelen binnen, maar eet je minder vaak.

gezonder eten hoe beginnen

En dan nu…aan de slag! Ik hoop dat ik je met dit artikel wat handvatten heb kunnen geven. Het is een verkorte versie van een artikel dat ik een tijdje terug op mijn persoonlijke blog heerlijkovereten.blogspot.nl plaatste. Op mijn blog en op www.voedenderwijs.nl, de website van de orthomoleculaire voedingsadviespraktijk “Voedenderwijs” waarmee ik komend najaar van start ga, vind je meer informatie en recepten!

Femke van Doesburg

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.