Hoe eet ik gezond?

9

Leuk hè, dat je van mij allemaal recepten en tips krijgt om gezonder te eten? Maar daar ben je natuurlijk niet mee geholpen als je deze puzzelstukjes niet aan elkaar kunt knopen, als je niet in het grotere kader kunt zien hoe je nou eigenlijk gezonder moet gaan eten. Dan heb je niet zoveel aan een enkel recept, of aan een kleine tip. Dan denk je  nog steeds ja, leuk, maar nu? Gezonder eten is een aanpassing van je eetpatroon, een wijziging in je levensstijl en daarom zet ik vandaag mijn idee van gezond eten op papier. Je kunt het eigenlijk zien als een soort ‘Mission Statement‘ van Mind Your Feed, dit is waar ik voor sta en hoe ik mijn dagen vul met eten. Hoe eet ik gezond? is een vraag die ik veel gesteld krijg, en het mooie aan deze vraag vind ik dat het antwoord op die vraag voor geen enkele persoon hetzelfde is….

 hoe eet ik gezond?

Er zijn nogal wat meningen over wat gezonde voeding is. Er zijn tegenwoordig zoveel stromingen en trends in voeding, en het aantal experts op het gebied van gezond eten groeit ook met de dag. Meestal verschillen de stromingen op een paar punten, en de (zelfbenoemde) experts zijn het dan ook niet altijd eens over wat nu echt gezond is. Ik ben opgeleid tot Natuurvoedingsadviseur en ben ervaringsdeskundige, en daarmee denk ik wat over voeding te weten…. Ik weet inderdaad behoorlijk wat, maar weet je; ik weet ook niet alles. Ik weet wel wat voor mij werkt, en waar ik van overtuigd ben. En dat wil ik juist heel graag delen op mijn blog. Maar het kan zijn dat je denkt: hee, dat is ook echt wat voor mij. En het kan zijn dat je denkt: Nou, Reny, ik ben het niet helemaal met je eens. Allebei helemaal prima!

Ik vind het jammer dat sommigen te ver doorslaan in hun manier van omgaan met voeding en dat het een soort van wedstrijd wordt wie het gezondst is. Op Instagram zie ik blote buiken van jonge meiden voorbij komen, die zich afvragen of hun meer dan strakke buik al gespierder is dan 3 dagen geleden. Ik zie havermout-ontbijtjes voorbij komen met ladingen superfoods, omdat méér beter zou zijn. En ik hoor dan later dat die ontbijtjes met lange tanden opgegeten worden, omdat ze helemaal niet van havermout houden….Ik lees over smoothies met 6 stuks fruit, omdat fruit zo gezond is. Iedereen mag zijn gezondheid en voeding invullen zoals hij of zij dat wil, ik heb daar geen oordeel over, maar het is niet mijn manier. Mijn manier is basic en puur en ik vind dat genieten nog steeds het belangrijkste is!

Daarom vandaag mijn idee van gezond eten. Ik wil je daarmee handvatten bieden, jou steunen en inspireren om je levensstijl aan te passen. En waarom ik dit ook graag eens op papier zet, is omdat het zo duidelijk is wat je op Mind Your Feed kunt verwachten. Dan hebben we dat maar helder! Mind Your Feed staat voor bewuste keuzes maken, maar vooral voor lekker eten! Want genieten van goed eten, dat is wat voor mij het allerbelangrijkst is.

Hoe eet ik gezond?

  • Maak groenten het belangrijkste onderdeel van je voeding.

Groenten werken ontzurend, zijn verzadigend, bevatten vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels, hebben sterkte planteigen stoffen (fytonutrienten) en zijn er in alle kleuren van de regenboog. Variatie in groenten vind ik het allerbelangrijkste, zo krijg ik van alle voedingstoffen voldoende binnen. Groenten zijn het hele jaar volop te krijgen in ons land en door kruiden of olie te gebruiken, maak ik er de heerlijkste gerechten mee klaar. Ik eet regelmatig een salade als lunch, in plaats van een boterham. Of ik kies voor 2 soorten groenten bij het diner, in plaats van rijst of pasta.

hoe eet ik gezond

  • Fruit is heerlijk, maar bevat wel (fruit)suikers

En daarom eet ik ze met mate. 2 stuks fruit per dag is voldoende. Ik eet fruit het liefst apart, en dan voor de maaltijd. Fruit bevat over het algemeen veel vitaminen, mineralen, vezels en fytonutriënten, en daarom blijf ik ook hier lekker variëren dus!

  • Zorg voor de vetten

Vetten zijn niet eng en slecht, vetten zijn hartstikke nodig! Ik eet wel meer onverzadigde dan verzadigde vetzuren, en ik ben matig met de omega 6 (linol) vetzuren. Dit houdt in dat ik kant-en-klare producten, snoep, koek, chips, suiker, zuivel en vlees met mate eet. Wel gezond vind ik avocado’s, vette vis, olijven, verschillende noten, pitten en zaden, en groenten die gezonde vetten bevatten, zoals spinazie en postelein.

  • Wees matig met granen

Granen vormen bij veel mensen nog het grootste deel van hun voeding en dat is misschien ook wel heel logisch, want zo zijn we opgegroeid. Brood als ontbijt, brood bij de lunch, pasta of rijst bij de avondmaaltijd. De reden waarom ik minder granen eet, is omdat ik me er bewust van werd dat ik er last van had. Luisteren naar je lichaam is wat dat betreft enorm belangrijk! Granen zijn lastig verteerbaar, maar bevatten wel veel B-vitaminen, en ook vezels, ze zijn dus eigenlijk hartstikke nodig voor een gezond lijf. Toch zitten er in granen veel planteigen stoffen die zorgen dat er klachten kúnnen ontstaan. Ik ben niet keihard voor graan- en glutenvrij, want dat is zo per persoon verschillend. Voor mij werkt het om grotendeels glutenvrij te eten, maar ik blijf variëren. Kies eens wat anders bij het ontbijt dan die boterham, eet af en toe eens glutenvrij (en kijk wat het met je doet!) maar geniet ook heerlijk van een dikke, verse, echte boterham met jouw favoriete beleg!

  • Balans, balans, balans!

Balans is mijn sleutelwoord! Ik zorg voor een balans in de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten. En ik zorg voor een balans in mijn koolhydraten (granen, groenten, fruit), in je eiwitten (dierlijk of plantaardig), vetten (verzadigd, onverzadigd, meervoudig of enkelvoudig). En ik zorg voor een balans tussen gezond  en ongezond. Ik hou van groenten, eigenlijk net zoveel als ik van rode wijn en toastjes met brie hou. Balans betekent voor mij evenwicht, variatie, en vooral ook kiezen voor voeding waar ik me happy bij voel.

  • Beperk je suikerinname

Daar ben ik wel heel duidelijk in, suiker is niet goed voor je. En suiker zit tegenwoordig in zoveel voeding, dat we ongemerkt heel erg veel suiker binnen krijgen. Suiker zorgt voor bloedsuikerschommelingen en ontstekingen in je lijf. Maar…. als je dat dus weet, dan kun je dus heel bewust de keuze maken om af en toe wel suiker te nemen. En er dan ook enorm van te genieten. Want het is toch ook lekker, een goed stuk taart of een stuk chocolade?!

hoe eet ik gezond?

  • Kies zoveel mogelijk pure, onbewerkte voeding

Klaar met de pakjes en zakjes. Gewoon zelf maken, daar schrijf ik mijn recepten voor! Zodat ook jij aan de slag kunt, met echt eten. Wat je hiermee ook gelijk ontwijkt zijn transvetten, E-nummers, suikers en andere rommel. Wanneer je budget hebt voor biologisch is dat natuurlijk heel mooi, maar wanneer je biologisch te duur vindt, kies dan voor niet biologisch. Een niet biologische komkommer is nog altijd gezonder dan een bakje komkommersalade.

  • Luister naar je lijf

Geen enkel lichaam is hetzelfde, en daarom is het zo belangrijk om te luisteren naar jouw lijf. Geef jezelf de ervaring om te zien wat voeding met je lijf kan doen. Schrap eens zuivel uit je patroon om te zien wat het met je doet. Zijn er klachten die afnemen na het minder eten van brood? Ben je van je lijf bewust en zorg er goed voor.

  • Geniet van het leven, het duurt maar even

Toevallig kreeg ik afgelopen week weer via via een bericht dat een jonge meid, in de bloei van haar leven, zo gezond als het maar zijn kon, een zware val met de fiets niet heeft overleefd. Wat maakt het dan nog uit dat je buikspieren hebt die je op de foto kunt zetten? Wat maakt het dan nog uit dat je 6 soorten superfoods op je havermout hebt gedaan? Geniet, ook met voeding! Gun jezelf dat stuk taart of die reep chocola. Gun jezelf een patatje. 80/20 – regel, weet je nog? En als jij daar een keer zin in hebt, dan maak je er 70/30 van. Wees lief voor jezelf door goed voor jezelf te zorgen, geef je lijf wat het nodig heeft en maak iets moois van je leven.

En ja, ik neem dus ook nog wel eens een boterham, een bak yoghurt, een stuk chocolade of een glas rode wijn. Gezondheid komt voor een groot deel uit voeding, maar ook uit ontspanning en genieten. Stress is namelijk ook weer niet goed voor je…..

Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

9 reacties

  1. Mooi! Zo denk ik er ook over. Ik heb onlangs een gelijkaardig artikel op mijn blog gepost. Voor mij is balans enorm belangrijk daarin. En soms wel het moeilijkste om te houden. Een chocolaatje, moet nu en dan eens kunnen, maar dan ook maar 1 stukje, en dan heb ik het soms moeilijk om de balans te houden en het te laten bij 1 stukje 🙂

    Gr. Julie

  2. Hoi Reny,
    Ik denk er net zo over, krampachtig bezig zijn met voeding is niet nodig, goed naar je lichaam luisteren wel!
    Wat ik mis in jou verhaal is zout, eigenlijk natrium, daar krijgen we steevast te veel van binnen omdat het overal in zit net als suiker.

    • Mind Your Feed op

      Daar heb je zeker een punt! Maar wanneer je kiest voor puur en onbewerkt, je de pakjes en zakjes laat staan, zo weinig mogelijk geraffineerde producten gebruikt en zelf je maaltijden bereid, dan krijg je al veel minder zout binnen!

  3. Wat een volledig en goed artikel! Ik heb wel een vraagje: kan je me uitleggen waarom fruit en eiwitten niet zo’n goede combi zijn? Ik dacht dat het juist goed is om fruit met eiwitten of vetten zoals noten te combineren omdat je zo je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en je dus niet zo last krijgt van die suikers die erin zitten.

    • Mind Your Feed op

      Jazeker, dat leg ik je graag uit: Voor de vertering van eiwitten en fruit (koolhydraten) zijn verschillende soorten spijsverteringsenzymen nodig. De specifieke enzymen neutraliseren elkaars werking wanneer ze allebei tegelijk aan de slag moeten. Het is dus beter om eiwitten en fruit apart te eten. Wanneer je dit wel combineert gaan de eiwitten rotten en het fruit gisten, met als resultaat gasvorming in de darmen. Fruit en vetten gaan wel samen.
      Overigens kun je het beste fruit gewoon apart eten, omdat het veel sneller door de maag en darmen gaat dan andere voeding.

  4. Ik kan me helemaal in je verhaal vinden. Ik probeer ook rekening te houden met deze punten, maar hanteer wel de 80/20 regel. Af en toe wijn, patat en een beker Ben & Jerry’s mag van mezelf :).
    Leuke blog trouwens. Leuk om via de bloggersgroep zo met andere blogs in aanraking te komen.

  5. Mooie blog en duidelijke uitleg!
    Heb wel een vraag over het gebruik van kokosmelk in combinatie met fruit. Is dat ook niet goed? Ik doe vaak wat aardbeien, blauwe bessen en andijvie bij de kokosmelk, resultaat: heerlijke romige smoothie.

  6. Mooi geschreven. Het voelt voor mij ook zo. Alles wat té is, is niet goed. Ik wil graag gezond eten en leven, maar daar zeker niet te krampachtig in zijn. Slank zijn is fijn, maar zeker niet ten koste van alles. Zoals met alles in je leven is het goed om niet door te schieten. Maar daarom is het zeker fijn om tips te krijgen en recepten te lezen èn maken van hoe je het kán doen. En inderdaad…heb je eens zin in dat heerlijke tripel-biertje, die tosti oide kaas of de lekkere zelfgebakken emping van mama (ik deel even mijn persoonlijke dingetjes) .Lekker doen:)

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.