Ga terug
+ servings
gevulde lamsbout

Gevulde lamsbout met rozemarijn en pijnboompitten

Lamsbout uit de oven met vulling van pijnboompitten en knoflook
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoofdgerecht
Nederlands
Vlees
Porties: 8

Nodig

  • Metalen braadslede
  • Bindtouw
  • Keukenmachine
  • Vijzel

Ingrediënten

  • 1,5 kilo lamsbout
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 wortels
  • 1 bol knoflook
  • 2 limoenen
  • 100 gram brood (ciabatta)
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 takjes rozemarijn
  • 5 blaadjes salie
  • 50 ml rode wijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiden

  • Haal de lamsbout uit de verpakking en laat eerst zeker 1 uur op kamertemperatuur komen. Snij de kant waarop de vetlaag te zien is kruislings in. De zeen die hier nog te zien is, kun je laten zitten, deze smelt met het braden in de oven vanzelf weg.
  • Maak de marinade door in een grote schaal de wijn te mengen met 3 el olijfolie en het sap van 1 limoen. Pers daar 2 tenen knoflook bij uit, voeg peper en zout toe en de naaldjes van 1 takje rozemarijn. Leg de lamsbout 30 minuten in de marinade en draai dan om, laat de andere kant van de bout ook minstens 30 minuten in de marinade liggen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de braadslede ook alvast voorverwarmen. Doe hier een scheut olie in.
  • Ondertussen kun je de vulling gaan maken. Gebruik een vijzel om 2 tenen knoflook, 1 el pijnboompitjes, de naaldjes van 1 takje rozemarijn en wat peper en zout te pletten, zorg dat de smaken goed gemengd zijn. Doe het brood met de rest van de pijnboompitjes in de keukenmachine, voeg hier de blaadjes salie en het sap + de geraspte schil van 1 limoen aan toe.
  • Haal de lamsbout uit de marinade en leg deze op een snijplank. Daar waar het bot gezeten heeft, zit nu een opening, doe hier de vulling voor de lamsbout in. Vouw daarna het vlees weer goed tegen elkaar en bind dicht met een stuk keukentouw. Stop tussen het touw de resterende takjes rozemarijn.
  • Haal nu de braadslede uit de oven en leg de gevulde lamsbout hierin, schuif terug in de oven en laat het vlees nu zeker 1 uur garen in de oven (180 graden). Draai regelmatig om.
  • In deze tijd kunnen we de jus gaan klaarmaken. Schil en snij de uien, wortels en bleekselderij in grove stukken, maak de knoflook fijn en snij grof. Na 1 uur haal je de lamsbout eruit, deze mag even op de snijplank rusten, de grof gesneden groenten gaan nu in de braadslede. Voeg hier ook de laurierblaadjes aan toe en leg de lamsbout hier weer bovenop. Schuif nu weer voor 30 minuten de oven in.
  • Na een half uur haal je de lamsbout eruit, deze mag nu rusten op de snijplank, bedek met een stuk aluminiumfolie. De braadslede zet je op het fornuis, op een laag vlammetje, voeg hier nu 300 ml water aan toe en laat zachtjes inkoken tot een jus. Schep de groenten, de knoflook en laurier eruit en roer de aanbaksels uit de braadslede nog even door de jus. Wil je een iets dikkere jus, gebruik dan een beetje maïzena of aardappelzetmeel. Serveer de jus bij de gevulde lamsbout met rozemarijn en pijnboompitten.
Calorieën: 387kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 37g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 2g
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl