Schenk een half glas witte wijn in en strooi hier de saffraan bij. Laat even weken, zo’n 10 minuten.
Schil de ui en maak de knoflook schoon. Verwijder de roosjes van de broccolisteel (verpak deze en leg in de koelkast) en schrap de pastinaak. Snij deze groenten in blokjes.
Zet de soeppan op het vuur en doe er wat olie in. Fruit de ui, pers de knoflook erbij uit. Laat de ui glazig worden en doe dan de pastinaak en de broccoli in de pan. Schep even om en laat mee bakken. Blus de groenten af met de saffraanwijn. Laat nu nog even 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk dan het water erbij. Voeg het bouillonblokje toe en breng de soep aan de kook.
Prik met een vork in de broccoli en pastinaak om te controleren of deze gaar zijn. Zet dan het vuur uit en gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken.
Schenk de room bij de soep en zet het vuur nog even zachtjes aan. Voeg nu 3/4 van de zalmsnippers toe . Knip de bieslook en doe in de pan. Roer de room, de zalmsnippers en de bieslook goed door maar breng de soep niet meer aan de kook. Breng nog op smaak met wat peper en zout. Wanneer de room goed gemend is met de soep, kan het vuur weer uit.
Schenk de soep in feestelijke glazen (of in soepkommen) en strooi in elk glas nog wat zalmsnippers en wat bieslook ter garnering.