Schil en snipper de ui. Rasp de winterpeen, snij in de lengte in kwarten en daarna in kleine stukjes. Maak de bleekselderij schoon en snij in kleine blokjes.
Verwarm de olijfolie in de pan en voeg hier de ui, winterpeen en bleekselderij aan toe. Deze ingrediënten bij elkaar noemen de Italianen ook wel soffrito en deze zijn de basis van veel recepten. Bak tot de ui glazig ziet, zo'n 4 minuten.
Voeg dan het rundergehakt en het half-om-half gehakt toe en bak rul.
Schenk de rode wijn bij de ingrediënten in de pan en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg dan de passata di pomodoro (tomatensaus) toe en schenk ook de melk bij de saus.
Leg de takjes rozemarijn en de laurierblaadjes bovenop de saus en breng aan de kook.
Laat de Bolognesesaus zeker 2 uur op laag vuur pruttelen. Langer kan ook. Roer regelmatig.
Breng als laatste op smaak met een snuf zout en peper. Buon appetito!