Begin met het maken van de bessencompote: doe de blauwe bessen samen met de honing en het water in de steelpan en zet op het vuur. door de blauwe bessen met 1 el honing en 1,5 el water zachtjes in een steelpannetje te verwarmen. Blijf roeren, tot de bessen zachter worden en het sap vrijkomt. Laat zachtjes inkoken tot een compote.
Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in een schaaltje met koud water.
Splits de eieren, vang de eiwitten op in een vetvrije kom. De dooiers mogen in een andere schaal en deze klop je luchtig met de suiker, vanille, kaneel en een snuf zout.
Voeg beetje bij beetje de bloem en de melk toe en meng tot een glad beslag.
Gebruik de keukenmachine, of een handmixer, om de eiwitten stijf te slaan. Ga door met mixen totdat er pieken in het eiwit ontstaan, die niet meer omvallen. Zie je de sneeuwtoppen….
Laat de rozijnen uitlekken en schep ze door het beslag. Spatel nu ook voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor, rustig aan zodat de luchtigheid behouden blijft.
Snij de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snij daarna partjes van de appel van ongeveer 0,5 cm dik.
Verwarm een flinke klont boter in de koekenpan en laat de boter iets bruin worden. Schep het kaiserschmarrn beslag in de pan, draai de vlam wat lager en laat de pannenkoek rustig aan de ene kant gaar worden. Is de koekenpan niet groot genoeg, schenk dan eerst ongeveer de helft van het beslag in de pan.
Gebruik een spatel om de koek om te draaien, het geeft niet als deze breekt want dat ga je uiteindelijk toch zo doen. Laat de andere kant van de pannenkoek ook even mooi bruin worden, en daarna mag je met de spatel stukjes gaan maken van de pannenkoek.
Schep de partjes appel in de pan en laat deze rustig meebakken.
Bak de stukjes kaiserschmarrn nog even aan alle kanten bruin en schep ze dan op een schaal. Leg alle kleine stukjes pannenkoek en warme appel op een schaal. Bestrooi de Oostenrijkse kaiserschmarrn met poedersuiker, en serveer met de warme bessencompote. Enjoy!