Snij de courgette in fijne blokjes en snij de kastanjechampignons in fijne plakjes.
Verwarm een pan met water en breng aan de kook. Kook hier de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in tot beetgaar (al dente).
Verwarm wat olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg dan de courgette en champignons toe. Bak deze in ongeveer 6-8 minuten gaar en mooi bruin.
Voeg dan de ricotta, kookroom en het sap van 1/2 citroen toe. Laat zachtjes even pruttelen.
Knip de verse dille bij de roomsaus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Snij de olijven in plakjes. Pluis de tonijn met een vork. Voeg de olijven en tonijn toe aan de roomsaus met courgette en champignons.
Giet de pasta af, laat heel even uitlekken in een vergiet en schep dan door de roomsaus. Serveer de pasta met tonijn met Parmezaanse kaas!