Zet een pan water op het vuur voor de spaghetti. Breng aan de kook. Voeg de spaghetti toe aan het kokende water en kook in een minuut of 9 a 10 beetgaar.
Zet een klein pannetje met water op het vuur voor de asperges. Snij de uiteinden van de asperges en kook ze 2 minuten in het water.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm de koekenpan op het vuur en bak hier de spekreepjes in, zonder verder vet of olie toe te voegen.
Pers de knoflook uit boven de koekenpan en voeg de ui toe, bak mee tot deze glazig ziet.
Kluts intussen in een schaaltje de eieren los. Voeg de Parmezaanse kaas toe en knip de peterselie van de takjes. Voeg tot slot nog wat peper toe.
Belangrijk: roep nu iedereen aan tafel. Het laatste gedeelte van dit recept gaat namelijk snel en een perfecte spaghetti carbonara draait om timing. Zit iedereen aan tafel? Giet dan de pasta af en voeg toe aan de koekenpan met spek en ui.
Laat het vuur onder deze pan op middelhoog vuur staan en voeg nu het eier-mengsel toe. Begin gelijk met omscheppen, de eieren gaan namelijk direct stollen wanneer ze in aanraking komen met een warme pan. Schep 2 a 3 keer om, laat de carbonara saus nog smeuïg blijven en zet de pan direct op tafel.
Schep de groene asperges en rucola door de spaghetti carbonara en serveer met nog wat extra Parmezaanse kaas.