Ga terug
+ servings
aardappelgratin, aardappel gratin, zelf aardappelgratin maken, romige aardappelgratin, recept, bijgerecht

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Makkelijk recept voor feestelijke romige aardappelgratin met Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Bijgerecht
Frans
Bijgerechten recepten, Feestelijk, Groenten, Kerst recepten
Porties: 4

Nodig

  • Ronde ovenschaal
  • Scherp mes of mandoline

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen (vastkokend)
  • 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 50 gram oude kaas (geraspt)
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 2 takjes verse tijm
  • peper
  • zout
  • klontje boter

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de ovenschaal in met een klontje boter.
  • Boen de aardappelen schoon. Je hoeft ze niet te schillen, dit kan uiteraard wel. Snij in flinterdunne plakjes, gebruik hier een mandoline of een scherp mes voor.
  • Meng in een mengkom de slagroom, melk, 50 gram Parmezaanse kaas, de oude kaas, oregano, blaadjes tijm en een snuf peper en zout.
  • Doe nu alle aardappelschijfjes in de mengkom met de room. Zorg dat elk schijfje ondergedompeld is.
  • Begin met het opbouwen van de aardappelgratin door eerst de buitenste rand van de ovenschaal te bedekken met aardappelschijfjes. Zet ze rechtop naast elkaar.
  • Laat de volgende cirkel van aardappelschijfjes steeds iets overlappen met de vorige en werk door naar het midden tot alle aardappelschijfjes op zijn en de schaal is gevuld.
  • Schenk als laatste het restant van het roommengsel over de aardappelschijfjes. Zorg dat het goed is verdeeld!
  • Bestrooi de aardappelgratin nog met de achtergebleven Parmezaanse kaas en schuif de schaal 30-35 minuten in de warme oven. Controleer met een vork of de schijfjes gaar zijn, elke oven werkt tenslotte weer anders.
Calorieën: 277kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 13g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 13g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl