Ga terug
+ servings
Vispastei met zalm en witte wijnsaus, fish pie, vis pie, ovenschotel met vis, bladerdeeg

Vispastei met zalm en witte wijnsaus

Feestelijk recept voor klassieke Britse fish pie met een vulling van zalm, prei, spinazie, romige witte wijnsaus en een korstje van bladerdeeg.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoofdgerecht
Wereldgerechten
Feestelijk, Kerst recepten, Vis recepten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gram zalmfilet
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram bladspinazie
  • 1 ei
  • 300 ml vis fond
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 75 ml creme fraiche
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes verse peterselie
  • 3 takjes verse dille
  • 2 takjes tijm
  • klontje boter

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Was de prei en snij in fijne ringen.
  • Snij de zalmfilets in stukken van zo'n 2 x 2 cm. Snij de dille en peterselie fijn.
  • Verwarm een klontje boter in de hapjespan en fruit de ui hierin aan. Pers de knoflook erbij uit en voeg de prei ook toe. Bak tot de ui glazig ziet.
  • Voeg 2 eetlepels bloem toe aan de hapjespan en laat 2 minuten meebakken. Blijf omscheppen, zodat de bloem niet aanbakt.
  • Blus de ui en prei nu af met de witte wijn en de vis fond. Blijf roeren om geen klontjes in de saus te krijgen.
  • Schenk de slagroom in de hapjespan en voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe aan de pan. Laat zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder dan de laurierblaadjes en takjes tijm en schep de creme fraiche bij de romige saus. Breng verder op smaak met peper en zout en voeg de fijngesneden dille, peterselie en de spinazie toe. Draai het vuur uit.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Voeg de zalm blokjes toe aan de hapjespan, schep goed door de saus. Schep dan de vulling voor de vispastei in een ovenschaal die ruim genoeg is voor alle vulling. Je wilt tussen de vulling en het bladerdeeg een ruimte van 5 cm hebben.
  • Haal het bladerdeeg uit de koeling en snij op maat voor de ovenschaal. Maak een opening in het deeg zodat de stoom uit de vispastei straks kan ontsnappen.
  • Kluts het ei en besmeer de randen van de ovenschaal met een beetje ei. Leg nu het dakje van de vispastei op de ovenschaal en druk de randen een beetje aan.
  • Besmeer het bladerdeeg dubbel met het geklutste ei en schuif de fish pie dan voor 20 minuten de warme oven in. Serveer direct!
Calorieën: 790kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 35g | Vet: 50g | Verzadigd vet: 18g | Vezels: 3g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl