Doe het zelfrijzend bakmeel samen met een theelepel bakpoeder en een theelepel zout in de mengkom.
Voeg 75 gram geraspte Parmezaanse kaas toe, samen met de gedroogde rozemarijn en oregano. Schep goed door.
Snij 50 gram koude roomboter in fijne blokjes en voeg toe aan de mengkom.
Schenk nu ook de karnemelk in de kom en gebruik een schone hand om de ingrediënten tot een stevig deeg te kneden.
Zet het deeg voor de hartige scones 15 minuten opzij om te rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier.
Bestuif een schoon werkblad met wat bloem en leg hier het deeg voor de hartige scones op neer. Druk met je handen uit tot een lap deeg van ongeveer 2 cm dik. Gebruik de uitsteekvorm om 12 broodjes van gelijke grootte uit te steken. Vorm opnieuw een bal deeg die je uit kunt drukken wanneer je niet meer genoeg deeg hebt om rondjes uit te steken.
Leg de hartige scones op het bakpapier.
Gebruik een kwastje om de scones nog een keer met een klein beetje karnemelk in te smeren en bestrooi nog met wat extra kaas.
Schuif de hartige scones voor 15-20 minuten in de warme oven. Serveer warm met kruiden roomkaas en gerookte zalm.