Eerst het snijwerk! Schil de ui en snij fijn. Maak de knoflook schoon en pak alvast de knoflookpers of snij de knoflook heel fijn. Verwijder de steel van de paprika’s, snij in vieren en verwijder de zaadjes. Snij de paprika’s nu in lange repen. Halveer de kleine tomaatjes.
Zet een hapjespan op het vuur en verwarm wat olie. Fruit de ui zachtjes en pers de knoflook uit boven de pan. Schep regelmatig om en wacht tot de uien glazig zijn. Voeg nu de paprika’s en de kleine tomaatjes toe. Maak het blikje tomatenpuree open en schep de puree in de pan. Vul het blikje onder de kraan met water en giet bij het paprikamengsel.
Doe nu de rode wijn azijn en de honing bij de peperonata en roer nog een laatste keer. Nu kan de deksel op de pan en laat je de paprika’s zeker een half uur stoven. Zijn de paprika’s goed zacht geworden, dan is je peperonata klaar. Snij de basilicumblaadjes in grove stukjes en strooi over de peperonata.
Nu mag je kiezen, zet je het warm op tafel als bijgerecht? Gebruik je het als basis voor de pastasaus? Of laat je het afkoelen en serveer je het bijgerecht koud, of zet je de peperonata misschien wel als anti pasti op tafel. Het maakt mij niet uit, geniet er vooral lekker van!