Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
Halveer de tomaten en snij de harde kern weg.
Schil de ui en de aardappel en snij in grove stukken. Maak de paprika schoon en snij grof. Schil de knoflook.
Doe alle groenten en de knoflook in een schaal en schenk hier de neutrale olijfolie bij. Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes en hussel goed door.
Spreid de groenten uit over het bakpapier en rooster in zo'n 20 minuten tot de groenten zacht zijn.
Maak ondertussen in een soeppan 600 ml groentebouillon klaar.
Voeg de groenten uit de oven toe aan de pan en gebruik de staafmixer om een gladde Italiaanse tomatensoep te maken.
Hak de blaadjes basilicum grof. Verdeel de tomatensoep over 4 kommen en maak af met een lepeltje mascarpone per kom, wat verse basilicum en naar smaak een scheutje pittige olijfolie met chilipepers.