Ga terug
+ servings
ribollita, Toscaanse brood soep, Italiaanse soep met brood en bonen, Minestrone soep dubbel gekookt

Ribollita - Toscaanse broodsoep

Makkelijk recept voor Toscaanse ribollita, een soep met veel groenten, brood en witte cannelinibonen.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoofdgerecht, Soep
Italiaans
Maaltijdsoep
Porties: 4

Nodig

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram gepelde tomaten in blik
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 gram Ciabatta brood (oud)
  • 1 pot witte bonen (400 gram)
  • 100 gram boerenkool / Cavalo nero
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse oregano
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • olie om in te bakken

Optioneel:

  • de korst van de Parmezaanse kaas

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Schrap de winterpeen en snij in fijne plakjes. Verwijder de harde uiteinden van de bleekselderij en snij in fijne blokjes. Maak de knoflook schoon.
  • Verwarm een scheut olijfolie in de soeppan en fruit hier de ui, winterpeen en bleekselderij in aan. Pers ook de knoflook uit en voeg de chilivlokken toe.
  • Schenk dan de bouillon in de pan en voeg de gepelde tomaten + de tomatenpuree die in hetzelfde blik zit toe.
  • Maak met een stukje keukentouw een bundeltje van de rozemarijn, tijm en oregano en voeg deze toe aan de soeppan. Doe ook het laurierblad - en als je hebt, de korst van een stuk Parmezaan - toe aan de pan en laat zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze even na. Voeg dan de bonen toe aan de pan. Laat 5 minuten zachtjes mee koken.
  • Snij het oude ciabatta brood in blokjes en voeg ongeveer de helft toe aan de ribollita. Doe nu ook de boerenkool - of cavalo nero - toe. Kun je dit niet krijgen, dan kun je als alternatief verse bladspinazie gebruiken.
  • Laat de ribollita nog zo'n 5 minuten zacht pruttelen tot het brood uit elkaar begint te vallen. Schep dan de korst van de Parmezaan, het bundeltje kruiden en het laurierblad uit de pan.
  • Verdeel de soep over 4 kommen en maak af met verse basilicum, Parmezaanse kaas en het overgebleven ciabatta brood.
Calorieën: 313kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 16g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 2g | Vezels: 9g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl