Ga terug
+ servings
varkenshaas met spek en cranberry, varkenshaas uit de oven, varkenshaas recept, feestelijk, Kerst, varkenshaas, luxe recept

Varkenshaas met spek en cranberry

Feestelijk recept voor luxe varkenshaas gewikkeld in ontbijtspek, met zelfgemaakte cranberry compote.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoofdgerecht
Nederlands
Vlees recepten
Porties: 4

Nodig

Ingrediënten

  • 500 gram varkenshaas
  • 150 gram ontbijtspek (lange plakken)
  • 50 gram roomboter
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 6 blaadjes salie
  • 1 portie cranberry compote
  • snuf peper
  • snuf zout

Bereiden

  • Begin met het recept voor cranberry compote, dit heeft zo'n 15-20 minuten nodig en nog even de tijd om af te koelen. De cranberry compote kun je al een dag of 2 van tevoren klaar maken.
  • Haal de varkenshaas ruim van tevoren uit de koeling en zorg dat het vlees op kamer temperatuur is. Bestrooi het vlees met een snuf peper en zout.
  • Verwarm de roomboter in de koekenpan en schroei hier de varkenshaas kort in aan zodat net de buitenkanten dicht zijn. Zo verliest het vlees in de oven straks niet te veel sappen en dus malsheid. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Begin met het vlechten van de plakken ontbijtspek. Leg een lange plak spek een beetje schuin op het werkblad en leg daar een volgende plak de andere kant op schuin over heen, zodat je als het ware een / (V) maakt. Leg de volgende plakken steeds in dezelfde V-vorm in de lengte net 1 cm overlappend op de vorige V. Het vlechtwerk van spek moet straks 'lang' genoeg zijn om een stukje varkenshaas op te leggen.
  • Haal de takjes rozemarijn van het steeltje en ris de blaadjes tijm. Snij samen met de blaadjes salie heel fijn. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  • Besmeer het vlechtwerk van spek in de lengte met een laagje cranberry compote. Bestrooi daarna met de verse kruiden. Leg in het midden van het vlechtwerk de varkenshaas en begin nu met het terugvouwen van de plakken spek. Je wikkelt de varkenshaas als het ware in.
  • Leg de varkenshaas in spek nu met de losse uiteindjes van het spek onderop en de mooie kant van het vlechtwerk boven in de braadslede en schuif zo'n 15-20 minuten de oven in voor een mooi rose gebakken varkenshaas.
Calorieën: 398kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 31g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 13g | Vezels: 0.2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl