Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Doe in een pan, vul met een laag water, voeg het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in een minuut of 10 gaar.
Giet de bouillon af - maar gooi deze niet weg! - en stamp de aardappelen tot een grove puree. Roer een scheut melk, een klontje boter en nog een beetje bouillon door de aardappelen en stamp tot een gladde puree.
Schil en snipper de ui en maak de knoflook schoon. Zet de koekenpan op het vuur en rul hier de gehakt in - voeg dus geen boter of olie toe - en fruit dan de ui en knoflook aan bij het gehakt. Breng op smaak met de nootmuskaat, gerookt paprikapoeder en een snuf kaneel en zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en snij deze in dunne plakjes.
Laat de zuurkool uitlekken en spreid deze dan uit over de bodem van de ovenschaal. Spreid hier de partjes appel over uit en verdeel de appelcompote over deze laag. Bestrooi met een laagje kaneel.
Maak dan een laag van het gehakt en daar bovenop een laag van de aardappelpuree.
Eindig met de ontbijtspek, leg deze plakken dakpansgewijs ruim over de aardappelpuree. De spek krimpt namelijk nog behoorlijk bij het bakken in de oven.
Schuif de zuurkool ovenschotel met gehakt, spek en appel zo'n 20 minuten de warme oven in. Geniet!