Ga terug
+ servings
Tiroler grostl, recept, Oostenrijks aardappelgerecht, originele tiroler grostl,

Tiroler Gröstl

Het recept voor dit klassieke Oostenrijkse aardappelgerecht, Tiroler Gröstl met aardappel, spek, uien, champignons en originele kruiden.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoofdgerecht
Oostenrijk
Makkelijke maaltijden
Porties: 4

Ingrediënten

  • 700 gram aardappelen (kruimig)
  • 200 gram spek (in blokjes)
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gele paprika
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel oregano
  • snuf peper
  • verse peterselie
  • 50 ml witte wijn
  • boter (om in te bakken)

Bereiden

  • Schil de aardappels maar snij ze nog niet in stukken. Doe ze in de grote pan met wat water erbij en zet op het vuur, breng het water van de aardappels aan de kook en laat de aardappels in ongeveer 10 minuten beetgaar koken. Giet af en laat goed afkoelen.
  • Snij de spek in kleine blokjes.
  • Zodra de aardappels een beetje afgekoeld zijn, kun je er dunne plakken van snijden. Verwarm flink wat boter in een van de koekenpannen en wacht tot de boter gesmolten is. Doe nu de aardappelschijfjes in de pan en bak ze op hoog vuur rondom mooi bruin. Blijf regelmatig omscheppen, en heb geduld.
  • Maak de ui en paprika schoon en snij ze fijn. Borstel de champignons en snij in plakjes.
  • Bak de spekblokjes uit in de koekenpan en voeg hier de ui, paprika en champignon aan toe. Doe nu de komijn, oregano en wat peper erbij en laat de groenten mee bakken. Blus af met de witte wijn en laat nu nog zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • De aardappelschijfjes zijn inmiddels mooi bruin gekleurd en mogen bij het spek – ui mengsel. Schep goed om, zet het vuur laag.
  • Maak de pan met een stukje keukenpapier even vlug schoon, het vet mag er nog wel een beetje in blijven zitten. Deze pan gebruik je om de eitjes te bakken. Voeg eventueel nog wat boter toe en tik voorzichtig de eitjes boven de pan, zodat de dooier heel blijft. In mijn pan kan ik er 4 tegelijk bakken, maar misschien moet je even 2 aan 2 doen.
  • Verdeel de Tiroler Gröstl over 4 borden, leg op elk bord een ei en strooi nog wat verse peterselie over de borden. Guten appetit!
Calorieën: 403kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 12g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 7g | Vezels: 6g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl