Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de krieltjes schoon, dep ze droog en snij ze doormidden. Doe de krieltjes in een ovenschaal, besprenkel met wat olie en bestrooi met een snuf peper en zout. Schuif de krieltjes voor 20 minuten in de warme oven.
Schil de asperges en snij de harde uiteinden weg. Gooi de schillen niet weg, daar kun je een heerlijke aspergesoep mee maken! Breng een pan met water aan de kook, voeg hier de asperges en de eieren aan toe en kook deze in zo'n 6 - 8 minuten gaar. Prik met een vork om te controleren of de asperges gaar zijn. De eieren zijn met 6 - 8 minuten net mooi hard. Wil je een zacht gekookt eitje, haal de eieren er dan eerder uit.
Hak de peterselie fijn. Snij de plakken gerookte zalm in flinters.
Smelt ondertussen de roomboter voor de Hollandaisesaus. Doe dit in een pannetje op erg laag vuur, de boter mag niet pruttelen en spetteren. Schep het 'witte melkdeel' uit de boter zodat alleen het vet overblijft.
Gebruik een blender (of een mengkom en garde) om de eidooiers luchtig te kloppen, voeg hier de citroensap en een drup water aan toe en schenk dan beetje bij beetje de geklaarde boter bij de eidooiers. Je zult zien dat een mooie gladde Hollandaisesaus ontstaat. Breng nog verder op smaak met een snuf zout en peper.
Leg de asperges op een grote schaal, schenk hier de Hollandaisesaus over heen en bestrooi met de verse peterselie. Serveer de klassieke witte asperges met de krieltjes uit de oven, gekookte eieren en gerookte zalm.