Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Maak de bouillon klaar. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Snij de gerookte zalm in flinters.
Snij de harde uiteinden van de asperges af en schil de asperges. Snij in stukken van zo'n 3 cm.
Verwarm wat olie in de stoofpan en fruit hier de ui in aan. Bak de knoflook mee.
Voeg dan de risotto rijst toe. Bak de rijst zo'n 3 minuten mee, let goed op de korrel, wanneer er een wit puntje zichtbaar wordt, blus je de rijst af met witte wijn.
Laat een minuut of 2 pruttelen en begin dan met het toevoegen van de bouillon. Schep steeds net zoveel bouillon in de pan dat de rijst 'onder water' staat. Voeg de blaadjes tijm toe en laat deze mee koken.
Voeg na ongeveer 5 minuten de stukjes asperge toe aan de pan met risotto en laat deze mee garen in de bouillon. Wanneer de risotto rijst bijna gaar is, voeg je ook de diepvries doperwten toe aan de pan.
Is de rijstkorrel beetgaar dan mag je het vuur uitdraaien. Voeg direct een klontje boter toe en roer deze door de risotto.
Serveer de risotto met asperges met snippers gerookte zalm, wat Parmezaanse kaas naar smaak , een druppel citroensap en een flinke pluk pittige rucola.