Schil en snipper de uien. Schrap de winterpeen en snij in kleine blokjes. Was de bleekselderij en snij in partjes. Verwijder de steel van de paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snij in kleine reepjes.
Zet de pan op het vuur en doe hier een scheut(je) olijfolie in. Doe alle groenten in de pan en voeg nu peper, zout, chilipoeder, kaneel en komijn toe. Blijf de groenten goed omscheppen totdat de ui glazig ziet en de andere groenten zachter beginnen te worden.
Laat de kikkererwten en bruine bonen uitlekken in een vergiet en spoel ze even af met water. Voeg de peulvruchten toe, samen met de tomatenblokjes. Ik ging voor tomatenblokjes uit blik, maar je kunt uiteraard ook verse tomaten gebruiken.
Doe nu ook het gehakt in de pan en schep alles door elkaar.
Vul het blikje van de tomatenblokjes met water en schenk dit bij de chili.
Van het bosje koriander snij je alvast de steeltjes af en deze hak je in kleine stukjes. Voeg de steeltjes samen met 2 eetlepels balsamicoazijn toe aan de pan en laat de chili nu ongeveer 1 uur pruttelen op laag vuur. Blijf regelmatig roeren. Wanneer de groenten voldoende zacht zijn en de saus goed is ingedikt, is de chili klaar.
Bestrooi als laatste met de korianderblaadjes.
Je kunt de chili con carne serveren met rijst. De combinatie van peulvruchten en granen zorgen voor een goede opname van de eiwitten in de ingrediënten. Je zou ook voor een andere graansoort kunnen kiezen, bijvoorbeeld voor couscous, of farro. Of er een goede snee brood bij eten. Enjoy!