Snij de korsten van de kaas en snij de Fontina daarna in plakjes. Leg de kaas in een schaal en schenk de melk hier overheen. Dek af met huishoudfolie en laat het liefst een nacht in de koelkast staan. Heb je minder tijd, laat de kaas dan zeker 2 uur in de melk staan.
Giet de kaas af maar bewaar de melk, gebruik hier eventueel een zeefje voor.
Zet de hittebestendige schaal in een pan met een laagje water en laat de Fontina kaas au bain marie smelten. Blijf regelmatig roeren.
Voeg nu de ei dooiers toe en blijf goed roeren. Voeg ook de boter toe aan de kaasfondue.
Schenk nu ongeveer 100 ml melk weer bij de kaasfondue en blijf goed roeren. Laat de kaasfondue zo'n 15 minuten heel zachtjes pruttelen, schenk eventueel nog wat melk erbij wanneer de kaas te veel indikt.
Breng de Italiaanse kaasfondue op smaak met een snuf peper en een beetje truffelolie. Schenk de kaasfondue in de fonduepan en zet deze op tafel.
Serveer de kaasfondue op een plank met lekkere dips, zoals ciabatta brood, croutons, krokante polenta, verschillende salami's en hammen, volkoren grissini, gebakken champignons, gekookte krieltjes en rauwkost zoals tomaatjes, paprika, en komkommer.