Voor de quiche met spek en sperziebonen kook je de boontjes vooraf al even. Dop de bonen en snij deze in stukken van zo'n 3 cm. Breng een pan met water aan de kook, voeg de sperziebonen toe en kook in zo'n 8 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
Verwarm een koekenpan op het vuur en bak hier de spekreepjes in uit. Voeg dan de ui toe en fruit deze aan, pers de knoflook uit boven en de pan en bak kort mee.
Voeg de sperziebonen toe aan de koekenpan en breng de vulling van de quiche op smaak met de blaadjes verse tijm, het gerookt paprikapoeder, komijn en een snuf peper. Draai het vuur uit.
Klop de eieren luchtig en voeg de roomkaas en ongeveer 50 gram Cheddar kaas toe. Kluts tot een glad mengsel.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de quichevorm in met een beetje boter en bekleed de vorm met het verse quichedeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi wat havermout over de bodem van de quiche.
Schep de vulling in de vorm en verdeel deze over de bodem. Schenk daarna het ei - roomkaas mengsel over de vulling en zorg dat dit gelijk verdeeld is.
Strooi tot slot nog wat Cheddar kaas over de quiche met spek en sperziebonen en schuif deze voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.