Bij de Thaise kip is het heerlijk om ingelegde komkommer en wortel te serveren (pickles). Maak deze groenten al van tevoren klaar, dit zou al de avond ervoor kunnen, maar ook 10 minuten voordat je aan het koken gaat.
Snij de wortel in juliënne reepjes en maak mooie lange linten van de komkommer door deze met een kaasschaaf of dunschiller te snijden.
Meng in een steelpannetje de rijstazijn met de suiker, een snuf zout, chilivlokken naar smaak en pers hier de knoflook bij uit. Doe de wortel en komkommer in een schaaltje, bakje of pot welke afgesloten kan worden met een deksel.
Zet het pannetje met azijn en suiker op het vuur en laat even 2 minuten zachtjes pruttelen tot de suiker is opgelost. Laat iets afkoelen en schenk het azijnmengsel bij de groenten. Sluit de groenten af en laat het liefst een nachtje staan.
Maak de marinade voor de Thaise kip klaar door de chilisaus, sojasaus, honing, sriracha, rijstazijn, vissaus en sesamolie te mengen. Pers hier het sap van ½ limoen bij uit en pers ook de knoflook en gember uit boven de schaal.
Snij de kipfilet in fijne reepjes en voeg de kip toe aan de marinade. Laat even rusten.
Breng een pan met water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar.
Verwarm een wokpan en bak hier de kip met de marinade in tot deze mooi bruin gekleurd is. Laat nog even zachtjes pruttelen tot de saus iets ingedikt is.
Serveer de Thaise kip met de rijst en de ingelegde komkommer en wortel. Maak eventueel het gerecht af met wat drupjes limoensap en sesamzaadjes.