Schil de pastinaak en snij de uiteinden weg. Schil de aardappel. Hak de pastinaak en aardappel in grove, gelijke stukken.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
Verwarm een scheut olie in de pan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit en voeg de blaadjes tijm toe bak even mee.
Voeg dan de pastinaak en aardappel toe. Bak kort mee en blus de groenten af met de witte wijn. Laat zo'n 3 minuten zachtjes stoven en schenk dan de bouillon in de pan.
Breng de pastinaak aan de kook en kook de groenten in zo'n 10 - 15 minuten gaar.
Bak in een droge koekenpan de plakken pancetta krokant en mooi bruin. Laat ze uitlekken en afkoelen op een vel keukenpapier en breek er dan fijne kruimels van.
Draai het vuur uit en gebruik een staafmixer om de groenten tot een gladde pastinaaksoep te blenden.
Verwarm de pan dan weer en schep de creme fraiche in de pan. Voeg ook de komijn en een snuf peper en zout toe.
Maak de koekenpan schoon en rooster hier het amandelschaafsel mooi goudbruin in.
Verdeel de pastinaaksoep over 4 kommen en serveer de soep met de spekkruimels, een druppeltje truffelolie en geroosterd amandelschaafsel.