Ga terug
+ servings
vegetarisch gehaktbrood, linzenbrood, hartig linzenbrood met kidneybonen, rode biet en kastanjechampignons, vegetarisch 'gehakt', lentil loaf, vegetable loaf, meatless meat loaf

Vegetarisch gehaktbrood met cranberry compote

Makkelijk en feestelijk recept voor vegetarisch gehaktbrood van linzen, rode biet, kidneybonen en champignons met cranberry compote.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Hoofdgerecht
Nederlands
Feestelijk, Kerst recepten, Vegetarische recepten
Porties: 6

Ingrediënten

  • 130 gram linzen (voorgekookt)
  • 100 gram rode biet (voorgekookt)
  • 400 gram kidneybonen (voorgekookt)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram cranberry (gedroogd)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse peterselie
  • snuf zout
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eidooier (of 2 el lijnzaad + water)
  • 40 gram paneermeel
  • olie (om te bakken)
  • 1 portie cranberry compote

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanjechampignons en snij in fijne plakjes.
  • Haal de blaadjes tijm, rozemarijn en peterselie van de takjes.
  • Verwarm een koekenpan op het vuur, voeg olie toe en fruit de ui aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de champignons toe. Bak deze in 6 - 8 minuten mooi goudbruin en tot het meeste vocht is verdampt.
  • Laat de linzen en kidneybonen uitlekken in een vergiet en spoel ze na met water. Doe ze in de mengkom van de foodprocessor.
  • Snij de rode biet in fijne stukken en voeg samen met de champignons toe aan de mengkom van de foodprocessor. Voeg ook de walnoten, cranberries en verse kruiden toe en pulseer nu tot een glad mengsel. Er mag nog wel iets structuur in zitten!
  • Schep het mengsel uit de mengkom van de foodprocessor in een schone mengkom en voeg nu de mosterd, tomatenpuree, een snuf zout en het paprikapoeder toe.
  • Voeg een eidooier en wat paneermeel toe en meng met je handen tot een stevige bal.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met een vel bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier frommelt tot een prop en even onder de kraan houdt.
  • Stort het mengsel voor het vegetarisch gehaktbrood in de cakevorm en spreid goed uit. Gebruik de bolle kant van een lepel om het mengsel goed aan te drukken.
  • Schuif dan het vegetarisch gehaktbrood voor zo'n 40-45 minuten in de warme oven. Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten rusten zodat het stevig kan worden.
  • Maak in de tussentijd de cranberry compote klaar. Serveer het 'gehaktbrood' met de cranberry compote.
Calorieën: 284kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 16g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 14g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl