Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanjechampignons en snij in fijne plakjes.
Haal de blaadjes tijm, rozemarijn en peterselie van de takjes.
Verwarm een koekenpan op het vuur, voeg olie toe en fruit de ui aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de champignons toe. Bak deze in 6 - 8 minuten mooi goudbruin en tot het meeste vocht is verdampt.
Laat de linzen en kidneybonen uitlekken in een vergiet en spoel ze na met water. Doe ze in de mengkom van de foodprocessor.
Snij de rode biet in fijne stukken en voeg samen met de champignons toe aan de mengkom van de foodprocessor. Voeg ook de walnoten, cranberries en verse kruiden toe en pulseer nu tot een glad mengsel. Er mag nog wel iets structuur in zitten!
Schep het mengsel uit de mengkom van de foodprocessor in een schone mengkom en voeg nu de mosterd, tomatenpuree, een snuf zout en het paprikapoeder toe.
Voeg een eidooier en wat paneermeel toe en meng met je handen tot een stevige bal.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met een vel bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier frommelt tot een prop en even onder de kraan houdt.
Stort het mengsel voor het vegetarisch gehaktbrood in de cakevorm en spreid goed uit. Gebruik de bolle kant van een lepel om het mengsel goed aan te drukken.
Schuif dan het vegetarisch gehaktbrood voor zo'n 40-45 minuten in de warme oven. Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten rusten zodat het stevig kan worden.
Maak in de tussentijd de cranberry compote klaar. Serveer het 'gehaktbrood' met de cranberry compote.