Ga terug
+ servings
Recept voor klassieke Griekse Moussaka: Gegrilde aubergines, kruidige gehaktsaus, aardappelschijfjes en romige bechamelsaus, een geweldige Griekse ovenschotel. Griekse moussaka maken is lekker en makkelijk.

Moussaka

Klassiek recept voor traditionele Griekse moussaka, ovenschotel met gegrilde aubergine, aardappel en bechamelsaus.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoofdgerecht
Grieks
Ovenschotel recepten, Wereldgerechten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram aardappelschijfjes
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes in blik
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 30 ml witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 3 theelepels oregano
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • olie (om in te bakken)
  • klont boter (om in te bakken)

Voor de bechamelsaus:

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • snuf nootmuskaat
  • snuf kaneel

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in de hapjespan en fruit de ui hierin aan, pers de knoflook uit boven de pan.
  • Voeg het gehakt toe en laat het gehakt rullen. Gebruik een spatel om het gehakt in fijne stukjes te hakken.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan het gehakt en blus het daarna af met een glas witte wijn. Schenk de tomatenblokjes erbij, voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe en doe ook de oregano, kaneel en nootmuskaat bij de saus. Laat rustig zo'n 10 minuten pruttelen.
  • Haal de laurierblaadjes en kruidnagels uit de saus en breng deze verder op smaak met peper en zout.
  • Verwarm een klont boter in de koekenpan en bak hier de aardappelschijfjes in zo'n 10 minuten lichtbruin. Zo zijn ze iets voorgegaard.
  • Snij met een scherp mes de aubergines in lange plakken van ½ cm dik. Verwarm de grillpan - zonder olie - en grill de plakken aubergine aan beide zijden zo'n 5 minuten tot ze mooi gekleurd en zacht geworden zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de bechamelsaus door de boter te smelten in de steelpan. Als de boter mooi gekleurd is - maar niet bruin - voeg je de bloem toe en laat je deze even meebakken. Schenk daarna beetje bij beetje de melk in de pan en gebruik een garde om tot een gladde saus te roeren.
  • Voeg de Parmezaanse kaas, de eidooiers en een snuf nootmuskaat en kaneel toe, roer nog even door. en zet even apart.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in.
  • Begin met het maken van de moussaka door de bodem van de ovenschaal te bedekken met de aardappelschijfjes. Leg ze netjes naast elkaar zodat de bodem bedekt is. Gebruik ongeveer de helft, we gaan zo nog een laag maken.
  • Verspreid over de laag aardappelschijfjes ongeveer de helft van het gehaktmengsel. Leg daarbovenop de plakken aubergine.
  • Maak nu een tweede laag met aardappelschijfjes, gehaktmengsel en aubergines. Gebruik de bolle kant van een lepel om alle ingrediënten goed aan te drukken.
  • Schenk nu de laag bechamelsaus over de bovenste laag aubergines en schuif de moussaka voor zo'n 30-35 minuten in de warme oven.
Calorieën: 806kcal | Koolhydraten: 61g | Eiwit: 38g | Vet: 46g | Verzadigd vet: 21g | Vezels: 12g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl