Ga terug
+ servings
Recept voor klassieke Franse uiensoep, uiensoep zelf maken met gekarameliseerde uien, runderbouillon, wijn en met zelfgemaakte kaas crouton. Kaasbroodje met Franse gruyere kaas. Zelfgemaakte uiensoep voor de koude winter.

Franse uiensoep

Makkelijk recept voor klassieke Franse uiensoep met zelfgemaakte kaas-broodjes.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Soep
Frans
Soep recepten
Porties: 4

Nodig

Ingrediënten

  • 600 gram uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter runderbouillon
  • 50 ml witte wijn
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels balsamico azijn

Voor de kaas broodjes:

  • 2 Franse baguettes (afbak)
  • 100 gram Gruyère kaas (of belegen kaas, geraspt)

Bereiden

  • Schil de uien en snij deze in fijne ringen van ongeveer ½ cm dik. Maak de knoflook schoon.
  • Verwarm de olie en de boter in een soeppan en voeg de uien hier aan toe. Pers de knoflook uit bij de uien.
  • Voor de lekkerste Franse uiensoep is het belangrijk dat de uien karameliseren. Je laat ze dus op laag vuur pruttelen en roert ze af en toe door. Het karameliseren van de uien duurt zo'n 30-40 minuten dus geduld... Zet het vuur wat lager als je merkt dat de uien te snel bruin worden.
  • Schenk wanneer de uien mooi bruin gekleurd zijn het glas witte wijn in de soeppan en schraap alle gebruinde stukjes van de bodem van de pan. Zodra de wijn pruttelt, voeg je de bloem en een snuf peper en zout aan de pan. Roer goed door en laat even meebakken tot de bloem wat dikker wordt.
  • Schenk dan de runderbouillon in de pan en voeg de balsamico, tijm en laurierblaadjes toe. Laat aan de kook komen en laat zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Tijd om de kaas broodjes klaar te maken! Verwarm de oven voor volgens de aanwijzing op de verpakking van het afbakbrood. Bak het stokbrood af volgens de aanwijzingen.
  • Snij met een scherp mes plakken van het stokbrood en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Leg de sneetjes brood op een ovenrooster met bakpapier en verdeel dan rijkelijk de Gruyère kaas over de broodjes.
  • Wil je liever een minder uitgesproken kaas gebruiken, gebruik dan geraspte belegen kaas voor de broodjes. Bak ze nog zo'n 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en mooi goudbruin.
  • Verdeel de Franse uiensoep over 4 kommen en leg in elke kom een kaas broodje.
Calorieën: 608kcal | Koolhydraten: 79g | Eiwit: 21g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 12g | Vezels: 5g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl