Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Spreid de zoete aardappel uit in de ovenschaal en besprenkel met wat olie. Maak de knoflook schoon en leg de 2 teentjes knoflook tussen de zoete aardappel en schuif 15 minuten de warme oven in.
Spoel de linzen af in een vergiet onder de kraan. Haal na 15 minuten de zoete aardappel uit de oven en voeg de linzen toe aan de ovenschaal. Laat nog 10 minuten roosteren tot de zoete aardappel gaar is en de linzen krokant.
Begin in de tussentijd met het maken van de salade. Snij de komkommer in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne plakjes. Halveer de snoeptomaatjes en snij in kwarten. Doe samen met de rucola in de salade schaal.
Snij de halloumi in plakken van ongeveer 1 cm. Verwarm de grillpan op het vuur en grill hier de halloumi in, zo'n 4 tot 5 minuten per kant. De kaas is klaar als deze licht gesmolten is en mooie grillstrepen op de buitenkant heeft staan.
Maak de dressing voor de linzen salade klaar door de olie te mengen met de mosterd, honing, citroen en peper en zout.
Haal de zoete aardappel en linzen uit de oven. Voeg deze toe aan de saladeschaal. Hou de knoflook apart.
Plet de knoflook met een vork en voeg deze toe aan de dressing voor de linzen salade.
Schep de kappertjes bij de salade en verkruimel de walnoten, maak de linzen salade af met verse munt en leg de geroosterde halloumi on top.