Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier.
Snij de tomaten in kwarten en verwijder eventueel de harde lichte stukjes bij de steelaanzet. Het velletje mag blijven zitten. Doe de tomaten in de mengkom.
Schil de ui en snij grof. Maak de teentjes knoflook schoon. Snij de steel van de paprika en snij daarna in kwarten. Verwijder de zaadjes en snij in grove stukken. Doe de ui, knoflook en paprika ook in de mengkom.
Schenk hier nu een flinke scheut olijfolie overheen. Voeg oregano, tijm, peper en zout toe. Hussel alles goed door.
Spreid de tomaten met de ui, knoflook en paprika uit over het bakpapier. Leg de takjes rozemarijn ertussen en schuif dan het rooster met de groenten voor 30 – 40 minuten in de warme oven.
Hou de oven wel even in de gaten, elke oven is anders. De groenten mogen wel iets verkleuren, maar je wilt geen zwartgeblakerde velletjes…
Laat de groenten iets afkoelen en schep ze terug in de mengkom. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en doe deze ook in de kom.
Gebruik een staafmixer om de tomaten en andere smaakmakers tot een gladde tomatensaus te blenden. Heb je een hittebestendige foodprocessor-kan, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. Proef of de tomatensaus op smaak is en voeg eventueel nog wat extra verse basilicum toe.