X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
tomatensaus, saus van verse tomaten, verse tomatensaus

Tomatensaus van verse tomaten (basis pastasaus)

24
By Mind Your Feed on 9 mei 2017 Diner

Zelf pastasaus maken van verse tomaten, het is zo makkelijk om dat zelf te doen! Ik woon in een huis met monsters. Pastamonsters, om precies te zijn. Met pasta maak ik de meiden áltijd blij. Natuurlijk, als ik aan hen vraag wat we zullen gaan eten, krijg ik ook het P-antwoord. Zelfgemaakte pizza of pannenkoeken zijn natuurlijk ook favoriet! Maar de P van pasta staat daar ook tussen. Wel met mijn zelfgemaakte tomatensaus, van verse tomaten that is. Of nou ja, gewoon alleen pasta gaat er ook goed in hoor. Zelf eet ik er wel graag een sausje bij en tot mijn verbazing stond dit basisrecept voor pastasaus nog niet eens online. Nou ja! Tijd voor verandering!

tomatensaus

Zelf verse pastasaus maken

Er zijn van die gerechten die hier bijna wekelijks op tafel komen. Pasta is er daar 1 van. Het liefst varieer ik volop met de ingrediënten van mijn pastamaaltijd. Maar als het aan de dametjes ligt, dan wordt het pasta met rode saus. En die rode saus, die maak ik dus het liefst zelf klaar.

tomatensaus

Je kent dat vast wel. Nog om kwart over 5 moeten bedenken wat er die avond op tafel komt. Oh wat heb ik daar altijd een hekel aan. Als me dat overkomt – en dat doe ik natuurlijk zelf – dan ga ik altijd voor pasta. Wil ik echt makkelijk, dan koop ik zo’n fles passata, gewoon pure tomatensaus zonder toevoegingen. Wat verse groenten toevoegen, kruiden, en helemaal goed.

Passata is bijvoorbeeld mijn basis voor mijn Bolognese saus, waar ik nog gehakt, saucijzen, bleekselderij, wortel en ui aan toe voeg. Deze saus laat ik lekker lang pruttelen, zodat de smaken goed intrekken! 

tomatensaus

Gelukkig heb ik tegenwoordig niet zoveel stress meer rondom het avondeten en ben ik meestal overdag al in de keuken bezig. Een luxe, I know! Maar zelf tomatensaus maken, van verse tomaten, als basis voor een pastagerecht (of voor op de pizza!) is echt heel eenvoudig. Het enige dat je dus nodig hebt, is dat je niet om kwart over 5 nog aan de slag moet. Je kunt deze rode saus goed van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.

tomatensaus

Pastasaus zelf maken

Pastasaus zelf maken is echt een fluitje van een cent, je hebt vooral geduld nodig. En goede smaakvolle tomaten! Verse pastasaus blijft uiteindelijk het allerlekkerst! 

Gebruik dit basisrecept voor tomatensaus van verse tomaten bijvoorbeeld voor het recept voor pasta met tomatensaus en gehakt. Of voor deze tagliatelle met tomatensaus! 

tomatensaus, saus van verse tomaten, verse tomatensaus

Tomatensaus van verse tomaten (basis pastasaus)

Verse tomatensaus met knoflook en Italiaanse kruiden
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 40 minuten minuten
Totale tijd: 50 minuten minuten
Hoofdgerecht
Italiaans
Pasta recepten, Sauzen
Servings: 4

Nodig

  • Schaal
  • Ovenrooster
  • Bakpapier
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 kilo smaakvolle (!) tomaten
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 a 4 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout
  • verse basilicum (optioneel)

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier.
  • Snij de tomaten in kwarten en verwijder eventueel de harde lichte stukjes bij de steelaanzet. Het velletje mag blijven zitten. Doe de tomaten in de mengkom.
  • Schil de ui en snij grof. Maak de teentjes knoflook schoon. Snij de steel van de paprika en snij daarna in kwarten. Verwijder de zaadjes en snij in grove stukken. Doe de ui, knoflook en paprika ook in de mengkom.
  • Schenk hier nu een flinke scheut olijfolie overheen. Voeg oregano, tijm, peper en zout toe. Hussel alles goed door.
  • Spreid de tomaten met de ui, knoflook en paprika uit over het bakpapier. Leg de takjes rozemarijn ertussen en schuif dan het rooster met de groenten voor 30 – 40 minuten in de warme oven.
  • Hou de oven wel even in de gaten, elke oven is anders. De groenten mogen wel iets verkleuren, maar je wilt geen zwartgeblakerde velletjes…
  • Laat de groenten iets afkoelen en schep ze terug in de mengkom. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en doe deze ook in de kom.
  • Gebruik een staafmixer om de tomaten en andere smaakmakers tot een gladde tomatensaus te blenden. Heb je een hittebestendige foodprocessor-kan, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. Proef of de tomatensaus op smaak is en voeg eventueel nog wat extra verse basilicum toe.
Calorieën: 87kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 1g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

 

tomatensaus

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

zelf pastasaus maken van verse tomaten, basis recept voor pastasaus zonder pakjes en zakjes, verse tomaten met Italiaanse kruiden, Italiaanse pastasaus recept

Ga jij aan de slag met dit recept voor tomatensaus van verse tomaten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

basis pastasaus recept basis recept pastasaus basis recept tomatensaus basis recepten geroosterde tomaten koolhydraatarme recepten pastasaus tomaten oven pastasaus verse tomaten rode pastasaus verse tomaten zelf pastasaus maken zelf tomatensaus maken
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu 18 makkelijke maaltijden
Next Article Moederdag ontbijtjes voor de liefste mama’s
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kip fajitas

Marokkaanse gehaktballetjes

Kippendijen uit de oven

24 reacties

  1. Peter on 9 mei 2017 08:42

    Simpel en eenvoudig gerecht maar o zo lekker. En dan die foto’s. Die maken je al blij. Zo zomers en doen je gelijk denken aan het land van herkomst Italië. Wat mij betreft eten we vanavond pasta!

    Reply
    • Peter (update) on 10 mei 2017 22:33

      Vanmiddag bereid en vanavond gebruikt bij de pasta. Zoals ik vanmorgen al schreef je wordt er blij van en nu ook nog van de heerlijke smaak. Bedankt voor het recept.

      Reply
    • Werner on 6 augustus 2020 20:45

      Vandaag gemaakt. Zonder toevoeging echt super lekker.
      Wat zou mogelijk zijn met zee vruchten

      Reply
  2. Anne on 30 juni 2017 06:17

    Lekker zelfgemaakte pastasaus, daar zijn onze meiden ook dol op en ik voeg er vaak nog courgette, aubergine, winterpeen, en resten in en dan in oven/blender, 1 grote groente bom jeeeeej!

    Reply
    • Juul on 13 juli 2022 12:37

      Moet je alles eerst bakken alvorens je het in de vriezer of een pot doet?

      Reply
  3. Gerda Glansdorp on 12 augustus 2017 18:40

    Vandaag deze tomatensaus gemaakt van eigen gekweekte tomaten. Heerlijk! Lekker puur met Gnocchi erbij en beetje parmezaanse kaas.

    Reply
  4. Rik on 18 augustus 2017 12:05

    Voor mij de beste tomatensaus.. geeft een lekkere saus die opgebouwd is met smaken!!

    Reply
  5. Nienke on 7 februari 2018 13:32

    Wat een heerlijk recept, inmiddels mijn favoriet, er ligt een voorraadje van in de vriezer! Heerlijk! Ik rooster er ook een courgette bij, dat maakt de saus net wat zachter voor onze dochter van 20 maanden. Blij mee, dank je wel voor het delen!

    Reply
  6. Els on 8 augustus 2018 18:04

    Kan je deze saus ook bewaren??? Hoe? Zit ook met een overschot aan tomaten en wilde graag je receptje proberen..

    Reply
    • Ellie on 15 september 2018 13:00

      Misschien een iets andere variant. Deze ingrediënten bakken/stoven in een braadpan en na het pureren gloeiend heet overgieten in schone jampotjes en op z`n kop laten afkoelen. Dan blijft het zeker een jaar goed. Ieder jaar verwerk ik zo m`n tomaten oogst. Zo kan je er een jaar lang van genieten en beneemt het geen ruimte in de vriezer.

      Reply
      • Wouter on 12 september 2022 16:10

        5 sterren
        Zo heb ik het ook gedaan een paar weken terug. Deze week nog weer een kleine 8kg tomaten op deze manier verwerken. We maken er ook verse tomatensoep van… Er gaat niets boven vers.

        Reply
  7. Femke Janssen on 8 juni 2019 18:31

    Heerlijk recept. De keuken ruikt heerlijk als de tomaten in de oven zitten!

    Reply
    • Mind Your Feed on 10 juni 2019 10:19

      Krijg je echt zo’n zomer gevoel van he?! Heerlijk hoor en leuk dat je aan de slag bent gegaan!

      Reply
  8. Marjolein Blad on 27 augustus 2019 16:02

    Net gemaakt. Helemaal heerlijk!!!!! Had ik al jaaaaren eerder moeten doen!

    Reply
    • Mind Your Feed on 24 september 2019 10:36

      Haha, dat wel natuurlijk! Maar nu weet je hoe het moet en wil je nooit meer anders 😉

      Reply
    • Inger on 13 mei 2020 22:18

      Heerlijk recept, ik heb hem al in meerdere variaties geprobeerd.
      En ze zijn allemaal even lekker !

      Reply
      • Mind Your Feed on 14 mei 2020 15:55

        Wat leuk om dat te horen! Fijn dat je van dit recept geniet!

        Reply
  9. W.R. on 21 september 2019 10:35

    Waarom moet de tijm en oregano gedroogd zijn? Ik heb in mijn moestuin deze kruiden volop vers!

    Reply
  10. Christel on 24 januari 2020 11:39

    Zalig! En bij mij gaat de rozemarijn ook mee de airfryer in. 🙂

    Reply
  11. Christel on 24 januari 2020 11:43

    ah, ik las te snel. 🙂 Je bedoelt dat je de takjes niet mee purreert.

    Reply
  12. Merel on 16 maart 2021 09:43

    Is deze saus ook geschikt voor lasagne?

    Reply
    • Mind Your Feed on 16 maart 2021 11:43

      Dat zou zeker kunnen! Maar heb je het recept voor mijn Bolognese saus gezien? Die is daar helemaal perfect voor. Kun je eventueel ook vegetarisch maken!

      Reply
  13. André on 7 mei 2022 18:38

    5 sterren
    Kwam dit recept tegen toen ik nog twee kilo verse San Marzano tomaten had en er saus van wilde maken maar niet wist hoe. Dit is echt een geweldig basisrecept (ik moest het wel in twee etappes doen, de oven is niet zo groot). Het is een heerlijke saus en je kunt er natuurlijk ook mee aan de slag om zelf te gaan variëren, dat zag ik ook al aan de andere reacties. Heb het in 1-2 persoons porties ingevroren. Maar de eerste “batch” was toch voor een bord heerlijke farfalle met deze saus, rucola en verse Parmigiano Reggiano erover heen geschaafd. Een glas Barbera erbij en dan op het balkon/dakterras, waar de olijfbomen in pot al aardig uitschieten, in de avondzon van een warme lentedag je in Mediterrane sferen wanen. Dat is genieten!

    Reply
    • Mind Your Feed on 31 mei 2022 13:37

      Ooh wat een heerlijke reactie, het water loopt me in de mond! Wat fijn dat ik je aan het recept kon helpen voor deze smaakvolle tomaten, dat moet een heerlijke saus zijn geworden!

      Reply
3.47 from 49 votes (47 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

9 mei 2025

Marokkaanse gehaktballetjes

7 mei 2025

Kippendijen uit de oven

3 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #19 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.