Ga terug
+ servings
soto ajam

Soto ajam – Indonesische kippensoep

Indonesische kippensoep met rijst, taugé en ei
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soep
Indonesisch
Maaltijdsoep, Oosterse recepten, Soep recepten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijen
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 cm verse gember
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1,5 liter water
  • 1/2 bouillonblokje (kip)
  • 1 stengel citroengras
  • peper
  • zout
  • olie om in te bakken

Voor de garnering:

  • 75 gram witte rijst
  • 50 gram rijstnoedels
  • 50 gram taugé
  • 2 bosui
  • verse peterselie
  • 4 gekookte eieren
  • gebakken uitjes
  • sap van limoen
  • sambal

Bereiden

  • Schil de ui en maak de knoflook en rode peper schoon. Schil de gember. Doe de ui, knoflook, peper en gember in de keukenmachine en voeg de trassi, komijn, laos, kurkuma en gedroogde koriander toe. Maal tot een kruidenmengsel.
  • Verwarm een scheutje olie in de grote soeppan en voeg hier het kruidenmengsel aan toe. Bak even mee en leg de kippendijen in de pan. Schep om en schenk 1,5 lt water erbij. Voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Kneus de stengel citroengras met een mes en leg deze in de soeppan.
  • Zet intussen twee pannetjes water op, 1 voor de rijst en 1 voor de eieren. Kook de rijst volgens de verpakking gaar en de eieren in zo’n 8 minuten hard. Doe de rijstnoedels in een schaaltje en giet hier kokend water overheen, laat zo’n 3 tot 4 minuten staan.
  • Laat de bouillon en kip voor de soto ajam zo’n 30 minuten koken, tot de kip gaar is. Verwijder de stengel citroengras. Haal de kippendijen dan uit de pan en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar zodat het dunne reepjes worden.
  • Giet de bouillon met het kruidenmengsel door een zeefje en vang dit op in een schaal. Schenk dan de gezeefde bouillon terug in de pan en voeg de kip weer toe. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper.
  • Giet de rijst af en pel de eieren, halveer deze. Snij de bosui in ringen en was de taugé.
  • Schep nu in elke kom eerst een flinke lepel rijst en schenk daar de bouillon met kip overheen. Vervolgens ga je de Indonesische kippensoep afmaken met mihoen, bosui, de eieren, wat blaadjes verse peterselie, taugé en gebakken uitjes. Voeg naar smaak nog een druppel limoensap toe en serveer er wat sambal bij.
Calorieën: 499kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 30g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 8g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl