Soto ajam – Indonesische kippensoep

2

Waar haal jij toch jouw inspiratie vandaan? is een vraag die ik heel vaak gesteld krijg. En dat is natuurlijk een hele logische vraag, want hoe kan ik anders elke keer weer opnieuw de keuken induiken en wat lekkers klaar maken? Maar het antwoord op die vraag is zo eenvoudig…. Dat wat ik eet, dat wat ik zie, dat wat indruk maakt, dat blijft in mijn hoofd zitten. Of schrijf ik op een lijstje. Daar moét ik dan nog eens mee aan de slag… Zo ook deze soto ajam, Indonesische kippensoep, die ik laatst voor de zoveelste keer at. Ik kon alleen maar denken: dit moet ik een keer zelf maken….

soto ajam

Je kunt je misschien voorstellen dat mijn lijstje ongeveer eindeloos is. Ik weet niet of ik het ga halen om ooit alles wat daarop staat ook werkelijk klaar te maken. Volgens mij heb ik dan 6 paar extra handen nodig, en vooral heel veel vrijwilligers om te komen eten. Nu zal dat laatste het probleem vast niet zijn…. Het zit er eerder in dat ik mijn to make list maar blijf aanvullen.

En toch zijn er dan van die momenten waarop ook ik even niet weet wat ik wil gaan maken. Dat lijstje is dan natuurlijk een handig hulpje, maar ik ga pas werkelijk aan de slag met een gerecht als ik er ook echt zin in heb. Als ik echt het gevoel van genieten van een bepaald gerecht kan terughalen. Als het goed voelt, want anders voel ik me net een receptenfabriek. En dus stond ik afgelopen week ineens soto ajam te maken. Nu was precies het juiste moment!

soto ajam

Soto ajam at ik al zo vaak. Met mijn voeten in het zand op Bali, maar ook bij een kleine warung gewoon in Amsterdam. Ultiem comfort food! Eigenlijk had ik geen idee hoe ik nou zelf de perfecte Indonesische kippensoep moest klaar maken, dus ik heb even gespiekt op Eetspiratie, de blog van Simone. Haar recept heb ik iets aangepast – ik blijf eigenwijs – en daarna was het een kwestie van wegdromen en weer heerlijk genieten!

soto ajam

soto ajam

Soto ajam – Indonesische kippensoep

Indonesische kippensoep met rijst, taugé en ei
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soep
Indonesisch
Maaltijdsoep, Oosterse recepten, Soep recepten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijen
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 cm verse gember
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1,5 liter water
  • 1/2 bouillonblokje (kip)
  • 1 stengel citroengras
  • peper
  • zout
  • olie om in te bakken

Voor de garnering:

  • 75 gram witte rijst
  • 50 gram rijstnoedels
  • 50 gram taugé
  • 2 bosui
  • verse peterselie
  • 4 gekookte eieren
  • gebakken uitjes
  • sap van limoen
  • sambal

Bereiden

  • Schil de ui en maak de knoflook en rode peper schoon. Schil de gember. Doe de ui, knoflook, peper en gember in de keukenmachine en voeg de trassi, komijn, laos, kurkuma en gedroogde koriander toe. Maal tot een kruidenmengsel.
  • Verwarm een scheutje olie in de grote soeppan en voeg hier het kruidenmengsel aan toe. Bak even mee en leg de kippendijen in de pan. Schep om en schenk 1,5 lt water erbij. Voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Kneus de stengel citroengras met een mes en leg deze in de soeppan.
  • Zet intussen twee pannetjes water op, 1 voor de rijst en 1 voor de eieren. Kook de rijst volgens de verpakking gaar en de eieren in zo’n 8 minuten hard. Doe de rijstnoedels in een schaaltje en giet hier kokend water overheen, laat zo’n 3 tot 4 minuten staan.
  • Laat de bouillon en kip voor de soto ajam zo’n 30 minuten koken, tot de kip gaar is. Verwijder de stengel citroengras. Haal de kippendijen dan uit de pan en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar zodat het dunne reepjes worden.
  • Giet de bouillon met het kruidenmengsel door een zeefje en vang dit op in een schaal. Schenk dan de gezeefde bouillon terug in de pan en voeg de kip weer toe. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper.
  • Giet de rijst af en pel de eieren, halveer deze. Snij de bosui in ringen en was de taugé.
  • Schep nu in elke kom eerst een flinke lepel rijst en schenk daar de bouillon met kip overheen. Vervolgens ga je de Indonesische kippensoep afmaken met mihoen, bosui, de eieren, wat blaadjes verse peterselie, taugé en gebakken uitjes. Voeg naar smaak nog een druppel limoensap toe en serveer er wat sambal bij.
Calorieën: 499kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 30g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 8g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

soto ajam

Ga je aan de slag met dit recept voor soto ajam – Indonesische kippensoep? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

Laat een bericht achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.