Schil en snipper de rode uien en maak de knoflook schoon. Was de winterpeen en snij in kleine blokjes. Verwijder eventueel de draden van de bleekselderij en snij in dunne plakjes.
Schil de aardappel en snij in blokjes. Borstel de pompoen schoon, verwijder de pitjes en hak het vruchtvlees in blokjes, net zo groot als de aardappel ongeveer. Schillen is niet nodig. Was de courgette en snij deze ook in blokjes. Snij de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in grove stukken.
Verwarm wat olie in de grote soeppan en fruit hier de ui, winterpeen en bleekselderij in aan. Pers de knoflook erbij uit en voeg de oregano toe. Zet het vuur zacht en laat deze soffrito even 5 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de spekblokjes toe en bak deze krokant.
Daarna mogen de aardappel, pompoen en courgette in de soeppan. Voeg ook de verse tomaten toe, samen met de tomatenblokjes uit blik, en schenk dan het water erbij. Verkruimel 1/2 bouillonblokje boven de pan, doe de laurierblaadjes erbij en breng de Italiaanse groentesoep aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken, tot de aardappel en pompoen gaar zijn.
Spoel de bonen af onder de kraan (even in een vergiet) en voeg samen met de pasta toe aan de soep. Laat nog zo’n 7 minuten koken, afhankelijk van de kooktijd van de pasta. Breng de soep op smaak met peper en zout en maak af met wat verse peterselie en basilicum en Parmezaanse kaas. En dan, buon appetito!