Italiaanse groentesoep (Minestrone)

1

Nou de eerste griep heb ik er al op zitten hoor! De herfst is nauwelijks nog begonnen of ik lag al 3 dagen plat in mijn bed. Echt gestrekt, ik kon niets meer. Meestal als ik verkouden ben, of niet zo lekker, dan draait mijn leven redelijk door. Ik doe dan gewoon alles wat ik moet doen, maar dan in een versnelling lager. Afgelopen dagen was dat niet aan de orde. Ik heb alleen maar in bed gelegen, en pas gisteren voelde ik me iets beter. Iets beter. Goed genoeg om met de laptop op de bank te kruipen en deze blog met het recept voor Italiaanse groentesoep uit te tikken. En soep is altijd goed als je ziek bent, dus ik zou er het liefst nú een kom van opscheppen.

Italiaanse groentesoep

Gelukkig werk ik altijd wel een stukje vooruit en natuurlijk is er echt geen man overboord als er een keer een dag geen nieuw recept online komt. Maar 3 dagen helemaal niks doen, daar krijg ik het toch een beetje benauwd van. Er zijn geen collega’s om de boel over te nemen, en ik kan gewoon niet al te lang stil blijven zitten. Maar meestal heb ik wel wat recepten achter de hand, die ik dan op een later moment wil plaatsen. Zoals bijvoorbeeld deze Italiaanse groentesoep. Dat leek me nou echt wat voor de herfst, dus het recept en de foto’s lagen al klaar. Alleen nog een blogpost erbij schrijven, en dan kon ie online.

Italiaanse groentesoep

Dit lijkt me het perfecte moment om deze soep met je te delen. Ik zag het weerbericht voor de komende weken, en de zomer is echt wel voorbij. Het blijft nog wel aardig weer, maar toch niet zo mooi meer als het was. En die eerste griep – en ik ben dus normaal nooit ziek!! – zorgde er helemaal voor dat ik weer zin kreeg in deze goedgevulde groentesoep. Er zit werkelijk zoveel groente in, dat het een mega vitaminebom is! De Italianen noemen deze soep minestrone, en dit recept kun je op honderd manieren klaar maken. Zolang er maar heeeeel veel groenten in zitten!

Italiaanse groentesoep

Italiaanse groentesoep (Minestrone)

Voor 4 personen;

  • 2 rode uien
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote aardappel
  • 150 gr pompoen
  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 gr tomatenblokjes (in blik)
  • 250 gr cannelli (witte) bonen in pot
  • 75 gr pasta
  • 125 spekblokjes (optioneel)
  • 1 lt water
  • 1/2 bouillonblokje
  • 1 laurierblaadjes
  • verse basilicum
  • verse peterselie
  • 1 el oregano
  • peper
  • zout
  • olie om te bakken
  • Parmezaanse kaas

Nodig;

grote soeppan, vergiet

Bereiden:

Schil en snipper de rode uien en maak de knoflook schoon. Was de winterpeen en snij in kleine blokjes. Verwijder eventueel de draden van de bleekselderij en snij in dunne plakjes.

Schil de aardappel en snij in blokjes. Borstel de pompoen schoon, verwijder de pitjes en hak het vruchtvlees in blokjes, net zo groot als de aardappel ongeveer. Schillen is niet nodig. Was de courgette en snij deze ook in blokjes. Snij de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in grove stukken.

Verwarm wat olie in de grote soeppan en fruit hier de ui, winterpeen en bleekselderij in aan. Pers de knoflook erbij uit en voeg de oregano toe. Zet het vuur zacht en laat deze soffrito even 5 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de spekblokjes toe en bak deze krokant.

Daarna mogen de aardappel, pompoen en courgette in de soeppan. Voeg ook de verse tomaten toe, samen met de tomatenblokjes uit blik, en schenk dan het water erbij. Verkruimel 1/2 bouillonblokje boven de pan, doe de laurierblaadjes erbij en breng de Italiaanse groentesoep aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken, tot de aardappel en pompoen gaar zijn.

Spoel de bonen af onder de kraan (even in een vergiet) en voeg samen met de pasta toe aan de soep. Laat nog zo’n 7 minuten koken, afhankelijk van de kooktijd van de pasta. Breng de soep op smaak met peper en zout en maak af met wat verse peterselie en basilicum en Parmezaanse kaas. En dan, buon appetito!

Italiaanse groentesoep

Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse groentesoep? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

  1. Goedemorgen! Wat een heerlijk recept lijkt me dit alleen zag ik dat er twee rode uien ingaan. Helaas kan ik niet meer alle ui soorten en prei verdragen. Weet u of er ook een alternatief is?

    Ik hoor graag.

    Groet,

    Tamara

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.