Voor deze rode kool stamppot begin ik met het maken van de rode kool. Die mag namelijk wel even op staan, zodat de kool lekker zacht kan worden.
Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snij de kool met een scherp mes in flinterdunne reepjes.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij dan in blokjes.
Verwarm wat olie in de pan met dikke bodem en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de reepjes rode kool en blokjes appel toe.
Schenk de balsamico azijn, diksap en water bij de rode kool. Voeg het stokje kaneel, de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en laat de rode kool zo’n 30 minuten zachtjes stoven.
Schil in de tussentijd de aardappels en snij in grove stukken. Doe de aardappels in een pan, vul deze met een laag water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in een minuut of 12-15 gaar en kruimig. Giet de aardappels af.
Wanneer de rode kool goed zacht is geworden, haal je het stokje kaneel, de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de pan. Schep de aardappels bij de rode kool en gebruik een pureestamper om er rode kool stamppot van te maken. Voor extra smeuïgheid voeg ik altijd een klontje boter en wat melk toe. Breng de rode kool naar wens op smaak met nog een snuf zout.
Serveer de rode kool stamppot met runder chipolataworstjes en natuurlijk zelfgemaakte appelmoes!